Nova vida per al fons bibliogràfic del CIEMEN, que s’integra a la biblioteca de la UPF

david ciemen

El CIEMEN i la UPF han signat aquest 25 d’abril l’acord pel qual el fons bibliogràfic de l’entitat s’integra a la biblioteca d’aquesta universitat. L’acord de cessió en comodat —per a 20 anys, prorrogables— permetrà que es dugui a terme un estudi per valorar les possibilitats de digitalització i difusió pública de la part més significativa del fons.

El fons del CIEMEN està format per un nombre aproximat de 5.000 llibres i opuscles i 900 col·leccions de publicacions en sèrie, sobretot circumscrites a Europa, però també a Amèrica i Àfrica, moltes de les quals poc conegudes. La documentació ja es troba físicament a les dependències de la biblioteca de la UPF. Comptat amb metres de prestatgeria, ocupa uns 88 metres de revistes i 84 metres de llibres i opuscles. El CIEMEN aportarà anualment la documentació que rebi i que produeixi per tal d’enriquir i actualitzar el fons.

Les obres contingudes estan relacionades sobretot amb temàtiques de nacions i pobles sense estat, drets col·lectius i drets lingüístics, de gran valor per a la docència, l’estudi i la recerca.

El contracte ha estat signat per David Minoves, president de CIEMEN, i Jaume Casals, rector de la UPF. Han assistit a l’acte Enric Ucelay Da-Cal, professor del Departament d’Humanitats i coordinador del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS), i un dels impulsors de la cessió; Mercè Cabo, vicegerent de l’Àrea de Serveis, Tecnologia i Recursos d’Informació; Montserrat Espinós, directora de la Biblioteca, i Xavier Brunet i Xavier Ibáñez, caps de les unitats de Logística i temàtica de Ciències Socials i Humanitats de la Biblioteca, respectivament.

En el decurs de l’acte, Jaume Casals ha manifestat que “la biblioteca de la nostra universitat és una font de satisfacció permanent. A banda de la seva bellesa estètica, facilita i fa una gestió àgil de les donacions bibliogràfiques de diversos tipus, i ja s’ha convertit en un centre de referència per als estudiosos i investigadors d’arreu del món”.

David Minoves, de la seva banda, ha recalcat que per al CIEMEN aquesta cessió “permet construir una vinculació acadèmica del nostre centre, millorar la divulgació de les temàtiques que tractem i obrir-les a la recerca. Teníem tot un bagatge bibliogràfic amagat al voltant de la identitat cultural i lingüística, i calia fer accessibles tots aquests textos de referència”.

A disposició de la comunitat universitària

Pel CIEMEN, l’objectiu de la cessió era poder posar a disposició d’estudiants i investigadors un fons que, per les característiques de la seu actual de l’entitat, no podia ser catalogat ni fàcilment consultat. D’aquesta manera, el següent pas en relació amb el fons serà la seva ordenació, processament i catalogació, un tractament i priorització que el personal de la biblioteca farà amb l’ajut dels professors Enric Ucelay Da-Cal i Josep Pich, investigadors del GRENS. Després d’aquest procés, la col·lecció, que quedarà identificada com a “Cessió de CIEMEN”, podrà ser utilitzada per tota la comunitat universitària, estudiosos i investigadors, i especialment, per aquest grup de recerca.

En una segona fase, les dues entitats signants portaran a terme un estudi tècnic i una valoració econòmica per tal d’elaborar un projecte de digitalització i de difusió pública a través de repositoris o altres plataformes d’accés obert per Internet de la part més significativa i d’aquells continguts que ho permetin.