Xarxa de Fundacions de Pobles de l’Estat Espanyol

Què és?

És un lloc de trobada, debat, anàlisi, reflexió comuna i coordinació d’iniciatives entre fundacions i associacions d’orientació sobiranista d’esquerres dels diversos pobles de l’Estat espanyol. Es va establir al final del 2016, amb l’objectiu d’articular un discurs basat en la sobirania dels pobles com alternativa tant al neoliberalisme hegemònic, com a la preocupant puixança de la xenofòbia, l’extrema dreta i les diferents formes de feixisme en general, que tingui en la defensi de la solidaritat, la justícia social, es llibertats sexuals i reproductives, el medi ambient, la diversitat cultural i els drets col·lectius dels pobles, el seu comú denominador.

Què fa?

Organitza trobades i debats interns entre els seus membres, fonamentalmen al voltant dels eixos següents: 1) perspectiva feminista de la construcció nacional, 2) renovació discursiva del sobiranisme i 3) estratègies per combatre l’extrema dreta i l’autoritarisme.

Prepara l’edició d’un llibre col·lectiu, editat pel CIEMEN, que veurà la llum entre el desembre de 2018, que contindrà una trentena d’articles acadèmics sobre aquests tres eixos.

Qui l’executa?

La secretaria tècnica de la Xarxa està composta pel CIEMEN, la Fundació Darder Mascaró i la Fundació Iratzar. El CIEMEN és coimpulsor de la xarxa i n’ha coordinat i organitzat les dues primeres trobades, a Barcelona (2016 i 2017).

La xarxa té fundacions, partits i entitats membres als Països Catalans, País Basc, Galícia i Andalusia: Fundació Josep Irla, Fundació Darder Mascaró, Fundació Nexe, CIEMEN, Iratzar Fundazioa, Alkartasuna Fundazioa, EzkerraBerri Fundazioa, Alternatiba, Fundación Galiza Sempre, Anova, Grupo de Estudios Díaz del Moral, Manu Robles Arangiz Fundazioa i Ipar Hegoa Fundazioa. La CUP n’és observadora.

Notícies relacionades

31 maig 2018. Bilbao ha acollit la tercera trobada de fundacions de pobles de l’Estat espanyol
22 febrer 2017. Trobada pionera de fundacions de pobles de l’Estat espanyol