La fi de l’URSS i les independències, 25 anys després

david ciemen

El 26 de desembre de 1991 la Unió Soviètica va deixar d’existir oficialment. Els processos que la va dur a desaparèixer havien començat, però, temps abans, i les conseqüències d’aquells esdeveniments continuen sentint-se molt de temps després -i més enllà de les antigues fronteres soviètiques. Naixien quinze noves repúbliques independents i l’onada expansiva afectaria països com Txecoslovàquia i Iugoslàvia.

Per parlar d’aquells fets, amb una mirada alhora històrica i actual, el CIEMEN organitza una taula rodona amb tres bons coneixedors d’aquell vast espai geogràfic. Vicent Partal, periodista i director de VilaWeb, i testimoni, com a corresponsal, de la caiguda del Mur de Berlín i de les independències de les repúbliques bàltiques. Simona Skrabec, traductora, escriptora i filòloga, nascuda a Eslovènia, membre del PEN Català i presidenta del Comitè de Traduccions del PEN Internacional, ha estudiat les identitats en l’espai del centre i l’est d’Europa. I Abel Riu, politòleg, membre del Centre Delàs i especialista en l’espai postsoviètic i els conflictes que hi tenen lloc 25 anys després de la fi de l’URSS.

La taula rodona tindrà lloc dijous 22 de desembre a les 19:15 hores a l’Auditori del CIEMEN (Rocafort, 242 bis, de Barcelona). L’entrada és lliure.