Cursos i seminaris

ANY 2021
 • Text

  Justícia en un món global: migracions i crisi ecosocial al segle XXI

  NOVEMBRE-DESEMBRE. Cinquena edició del Seminari Feminismes, Identitats i Drets Col·lectius, coorganitzat amb el GRASE de la Universitat de Lleida. Quatre sessions en tres dies. Ponències presencials i en línia. (Més info.)
 • Text

  Escola CIEMEN 2021

  OCTUBRE-DESEMBRE. Sisena edició (per segon cop en línia) de l’Escola del CIEMEN, que aborda les interseccions entre els drets col·lectius (sobretot, però no només, dels pobles) i els drets de les dones des d’una perspectiva crítica i heterodoxa i atenent a la història i les claus del present. (Més info.)
 • Text

  Formació i capacitació d’ONG en acció internacional

  JUNY-JULIOL. Vuitena edició d’aquest curs sobre processos i mecanismes teòrics i pràctics d’accés a l’entramat polític, institucional i econòmic de la Unió Europea, des de la realitat, capacitat i perspectiva del sector de les entitats catalanes. (Més info.)
ANY 2020
 • Text

  Escola CIEMEN 2020

  DESEMBRE-FEBRER. Cinquena edició (per primer cop en línia) de l’Escola del CIEMEN, que aborda les interseccions entre els drets col·lectius (sobretot, però no només, dels pobles) i els drets de les dones des d’una perspectiva històrica i de present, crítica i heterodoxa, i en clau de diversitat. (Més info.)
 • Text

  Religió i identitat

  DESEMBRE. Seminari, coorganitzat amb el GRASE de la Universitat de Lleida, sobre la dimensió religiosa en la construcció identitària, la seva reivindicació en termes de reconeixement, i la seva dialèctica amb els feminismes. (Més info.)
ANY 2019
 • Text

  Escola d’Estiu 2019

  JULIOL. Quarta edició de l’Escola d’Estiu del CIEMEN, que aborda les interseccions entre els drets col·lectius (sobretot, però no només, dels pobles) i els drets de les dones des d’una perspectiva històrica i de present, crítica i heterodoxa, i en clau de diversitat. (Més info.)
 • Text

  Imaginar l’altra

  MAIG. Seminari universitari, coorganitzat amb el grup GRASE de la Universitat de Lleida, sobre gènere i construcció de la identitat nacional, alteritat cultural i representació d’identitats culturals. (Més info.)
ANY 2018
 • Text

  Escola d’Estiu 2018

  JULIOL. Tercera edició de l’Escola d’Estiu del CIEMEN, que enguany aborda les interseccions entre els drets col·lectius (sobretot, però no només, dels pobles) i els drets de les dones des d’una perspectiva històrica i de present, crítica i heterodoxa, i en clau de diversitat. (Més info.)
 • Text

  Dones i drets polítics

  JUNY. Seminari universitari, coorganitzat amb el grup GRASE de la Universitat de Lleida, sobre la qüestió dels drets polítics de les dones amb un focus especial en contextos de minorització nacional. (Més info.)
ANY 2017
 • Text

  Projectes europeus per a ONG

  SETEMBRE-OCTUBRE. Setena edició del curs d’introducció a les oportunitats que la UE ofereix a les entitats per a dur a terme els seus projectes i als espais d’incidència que hi ha en seu comunitària. El curs aborda com funciona la UE, línies i programes de finançament, i presentació i gestió d’un projecte europeu. (Més info.)
 • Text

  Escola d’Estiu 2017

  JULIOL. Segona edició de l’Escola d’Estiu del CIEMEN. L’edició d’enguany (“Llengües d’aquí i d’allà”) aborda la qüestió del multilingüisme social i la seva gestió a Catalunya, tant des del punt de vista de l’adquisició de les dues llengües pròpies del país —català i occità— com de la preservació de les llengües d’arribada recent. (més info.)
 • Text

  Feminismes, identitats i drets col·lectius

  MAIG-JUNY. Seminari universitari de dos dies de durada, coorganitzat amb el grup de recerca GECIEC de la Universitat de Lleida. Una aproximació al marc conceptual de la relació entre identitats i feminismes i el debat polític sobre drets col·lectius i feminisme. (Més info.)
 • Text

  Projectes europeus per a ONG

  MAIG-JUNY. Sisena edició del curs d’introducció a les oportunitats que la UE ofereix a les entitats per a dur a terme els seus projectes i als espais d’incidència que hi ha en seu comunitària. El curs aborda com funciona la UE, línies i programes de finançament, i presentació i gestió d’un projecte europeu. (Més info.)
 • Text

  Identitats · nacions · estats · transformacions

  FEBRER. Seminari adreçat a professionals que treballen a les universitats catalanes en l’àmbit de les ciències socials i de les humanitats. L’objectiu és introduir la perspectiva de les identitats col·lectives per copsar tant la centralitat que han tingut en la conformació del món en què vivim, com la que encara mantenen avui. (Més info.)
ANY 2016
 • Text

  Projectes europeus per a ONG

  SETEMBRE-OCTUBRE. Nova edició del curs d’introducció a les oportunitats que la UE ofereix a les entitats per a dur a terme els seus projectes: com funciona la UE, línies i programes de finançament, i presentació i gestió d’un projecte europeu. (Més info.)
 • Text

  Escola d’Estiu CIEMEN 2016

  JULIOL. Primera edició de l’Escola d’Estiu del CIEMEN: “Drets col·lectius, feminismes i polítiques a la ciutat”. L’Escola aborda els conceptes claus de cadascun d’aquestes temàtiques i la interrelació entre elles, tant del punt de vista teòric com de la presentació d’estudis de cas. (Més info.)
 • Text

  Projectes europeus per a ONG

  MAIG-JUNY. Introducció a les oportunitats que la UE ofereix a les entitats per a dur a terme els seus projectes: com funciona la UE, quines línies i programes de finançament hi ha, i com es presenta i es gestiona un projecte europeu. (Més info.)
 • Text

  Món actual i independentisme

  GENER-ABRIL. Segona edició d’aquest curs que ofereix una panoràmica de l’independentisme al món actual, amb atenció especial a Europa, Pròxim Orient, Amèrica del Nord i Àfrica. (Més info.)
ANY 2015
 • Text

  L’independentisme al món avui

  OCTUBRE-DESEMBRE. Dotze sessions que combinen aspectes teòrics sobre el nacionalisme i la secessió amb estudis de cas de l’àrea europea, africana i del Pròxim Orient. (Més info.)
ANY 2014
 • Text

  Pro-independence movements and migration

  OCTUBRE. Seminari coorganitzat entre l’Acadèmia Europea de Bolzano, el CIEMEN i la Universitat d’Anvers sobre el rol que juga la immigració -i els discursos sobre aquest fenomen- en els moviments independentistes. (Més info.)
ANY 2013
 • Text

  Cap a una nova onada sobiranista?

  ABRIL-JUNY. Anàlisi de la situació de les nacions sense estat que no tenen aspiracions generalitzades d’independència immediata o que no estan tan consolidades des del punt de vista identitari. (Més info.)
ANY 2012