Justícia en un món global: migracions i crisi ecosocial al segle XXI

El seminari

El CIEMEN, la Fundació pels Drets Col·lectius i el GRASE de la Universitat de Lleida organitzen el V Seminari Feminismes, Identitats i Drets Col·lectius, que per primer cop tindrà un format mixt (sessions presencials i en línia).

El seminari de 2021 duu per títol “Justícia en un món global: migracions i crisi ecosocial al segle XXI”.

La justícia global és un tema rellevant en les societats actuals, en el context de la globalització i amb l’impacte creixent de les deficiències i vulneracions en el compliment dels drets humans, socials, econòmics i polítics. Les condicions de vida de les persones es veuen profundament afectades per les dinàmiques i interaccions de caràcter internacional, transnacional i ecològic. Aquest fet té conseqüències directes en les formes d’exclusió social, que no només són interseccionals en termes de classe, gènere, edat o ètnia, sinó que també estan vinculades a les tradicionalment anomenades relacions nord-sud.

L’objectiu del seminari és l’anàlisi d’aquesta realitat per incorporar en la mirada universitària la importància de les polítiques del reconeixement i la rellevància de contemplar els drets col·lectius i reforçar i consolidar la justícia global a Catalunya i des de Catalunya.

De la mà de quatre persones expertes en la matèria es proposa realitzar una aproximació a tres qüestions: polítiques migratòries, ecofeminisme i una filosofia de la justícia global. En una darrera sessió es desenvoluparà un debat per fomentar la reflexió crítica sobre les qüestions prèviament exposades.

Ponències

  • “Drets humans i justícia global”, a càrrec de David Bondia, professor de Dret Internacional Públoc a la UB i professor de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. 30 de novembre, de 16:00 h a 18:00 h, aula 1.03 Edifici Polivalent 1.
  • “Polítiques migratòries i justícia global”, a càrrec de Gemma Pinyol, directora de polítiques migratòries i diversitat a Instrategies i investigadora del GRITIM-UPF. 30 de novembre, de 18:30 h a 20:30 h.
  • “Ecofeminisme i justícia global”, a càrrec de Yayo Herrero, antropòloga, enginyera agrícola, educadora social i ecofeminista. 1 de desembre, de 16:30 h a 18:30 h, en línia.
  • “Justícia en un món global des de Catalunya”, a càrrec d’Özgür Günes Öztürk, professora de Sociologia a la Universitat de Lleida i investigadora en Ciències Socials. 1 de desembre, de 16:30 h a 18:30 h, aula 0.18 Edifici CCCT.

Preu i inscripcions

El seminari s’organitza a la Universitat de Lleida i és gratuït. És obert a totes les persones interessades (siguin alumnes de la UdL o no) prèvia inscripció, abans del 22 de novembre, enviant un correu a mariona.lladonosa[a]udl.cat. Es facilitarà un codi d’accés a l’aula virtual a les persones inscrites.

L’activitat s’ofereix també com a matèria transversal de la UdL (1 ECTS). Les persones que hi vulguin assistir matriculades com a matèria transversal han de seguir el procediment acadèmic habitual (incloent-hi el pagament corresponent); per a més detalls, han de contactar amb la secretaria del Departament de Geografia i Sociologia de la UdL, escrivint a geosoc.secretaria[a]udl.cat.

Més detalls en aquest enllaç.