Drets col·lectius dels pobles, diversitat i feminismes a la sisena Escola del CIEMEN

david ciemen

Explicar, entendre i debatre per què és fonamental el dret a la diversitat és l’eix central de l’Escola del CIEMEN, que enguany arriba a la seva sisena edició, entre el 13 d’octubre i el 22 de desembre. Completament en línia, l’Escola proposa sessions, tallers i taules rodones amb l’objectiu de visibilitzar i donar a conèixer els conceptes i les lluites que, en pobles d’arreu el món, sostenen els drets dels col·lectius minoritzats i els drets de les dones.

11 de setembre de 2021. Una diada de mobilització per a recosir el sobiranisme

david ciemen

A les portes de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, des del CIEMEN volem donar a conèixer el nostre manifest “11 de setembre de 2021. Una diada de mobilització per a recosir el sobiranisme”, amb el qual fem una crida explícita a tots els actors del sobiranisme català a treballar de manera conjunta, superant les diferències i entenent la pluralitat com a un actiu.

Per una nova agenda social de retrobament sobiranista, fem efectiva la majoria sorgida el 14F

david ciemen

Tres mesos després de les eleccions al Parlament de Catalunya, i davant de l’atzucac en el que ens trobem, des del CIEMEN fem una crida a les forces polítiques, entitats i organitzacions sobiranistes a través del manifest “Per una nova agenda social de retrobament sobiranista, fem efectiva la majoria sorgida el 14F” a no malbaratar aquest resultat i evitar una nova convocatòria electoral que ens abocaria a un escenari del tot incert.

L’Escola del CIEMEN reflexiona sobre el dret a la diversitat en les societats contemporànies

david ciemen

Obrim inscripcions per a la cinquena Escola del CIEMEN, que comença el 2 de desembre, per primer cop en línia. Té per objectiu donar a conèixer els conceptes i les lluites pels drets dels col·lectius minoritzats i els drets de les dones, en un context on els discursos d’odi i de l’extrema dreta estan cada cop més normalitzats. Abordant temes d’actualitat, entre els continguts trobem la revisió de processos d’autodeterminació en diversos territoris, l’anàlisi del procés constituent a Xile o l’impacte, en les diversitats, de l’auge de l’extrema dreta a Itàlia.

El CIEMEN denuncia la inhabilitació del MHP Quim Torra i insta a l’Estat a retornar a les vies polítiques per resoldre el conflicte polític

david ciemen

El Centre Internacional Escarré per les Minores Ètniques i Nacionals manifesta la seva oposició a la decisió presa pel Tribunal Suprem espanyol sobre la inhabilitació del President Torra. El Parlament de Catalunya és l’únic organisme que pot, legítimament, investir i destituir al President de la Generalitat. Per aquesta raó, la resolució judicial s’ha d’entendre en el marc d’una onada repressiva dirigida pels poders fàctics de l’Estat amb l’objectiu de perseguir la dissidència política i atacar Catalunya com a poble.

Cal reconèixer a Catalunya els pobles minoritzats en clau de justícia global

david ciemen

Catalunya ha de fixar-se com a prioritat el reconeixement dels pobles minoritzats perquè és una qüestió de justícia global, alhora que n’ha de fer un element del seu procés de construcció nacional. Ho conclouen Mariona Lladonosa i Özgür Güneş Öztürk en la recerca que han dut a terme les dues investigadores de la Universitat de Lleida, impulsada pel CIEMEN en el marc del projecte d’Educació per la Justícia Global Som Part.