El Consell dels Aromanesos hostatja a Bucarest l’Assemblea General de l’ELEN

david ciemen

Una delegació del CIEMEN participa aquest dissabte 10 a l’Assemblea General de la Xarxa Europea per a la Igualtat Lingüística (ELEN, per les sigles en anglès), que se celebra enguany a la capital de Romania, Bucarest, a invitació del Consell dels Aromanesos. La xarxa, que agrupa representants d’organitzacions provinents de44  comunitats lingüístiques minoritzades de 18 estats d’Europa, es reuneix per a analitzar la situació d’aquests grups lingüístics i presentar el projecte del Protocol de Drets Lingüístics de Donostia 2016.

La delegació del CIEMEN presentarà un breu report sobre la situació de la llengua catalana. A petició de l’organització de la trobada, també farà un relat sobre els darrers esdeveniments en relació amb el procés de sobirania de Catalunya.

A banda, l’Assemblea General també se centrarà en la situació de la llengua aromanesa. El president del Consell dels Aromanesos, Niciolas Caracota, diu que aquesta comunitat lingüística s’enfronta a “nombrosos reptes, inclosos el no reconeixement per part de Romania, la manca d’escolarització amb l’aromanès com a llengua vehicular i els mitjans de comunicació en aromanès”. Està anunciada la participació d’organitzacions aromaneses de Romania, Sèrbia, Macedònia, Bulgària, Albània i Grècia.

L’aromanès és una de les diverses llengües llatines que han sobreviscut a la península Balcànica, al costat del romanès, de l’istroromanès i del meglenoromanès.