Arnaldo Otegi, convidat pel CIEMEN, aplega 1.500 persones a Fabra i Coats

david ciemen

La visita del dirigent independentista basc Arnaldo Otegi a Catalunya, convidat pel CIEMEN, el 17 i 18 de maig, acompanyat per una delegació d’EH Bildu -composada per Jon Iñarritu, d’Aralar, per Pello Urizar, d’Eusko Alkartasuna, i per Pernando Barrena i Marian Beitialarrangoitia, de Sortu- va consistir en una agenda de reunions amb institucions i forces polítiques del país. Així, Otegi va mantenir trobades amb Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, i amb tots els grups parlamentaris de l’hemicicle de tradició democràtica i partidaris del dret de decidir.

Tanmateix, el plat fort de les 48 hores d’Arnaldo Otegi a Barcelona va ser l’acte coral “Temps de pau, vents de llibertat. La solidaritat és la tendresa dels pobles”, dijous 18 de maig, a la Fabra i Coats, on representants de la societat civil catalana com Joan Tardà, David Fernàndez, August Gil Matamala, Gemma Calvet, Lluís Llach, Gabriela Serra i Jordi Armadans, van glosar el rol d’Otegi en l’actual procés de pau. L’acte va aplegar prop de 1.500 persones.

La intervenció del veterà militant de l’esquerra abertzale, recentment alliberat de presó, es va centrar en una valoració de la situació política als Països Catalans i al País Basc, així com una autocrítica que no va passar gens inadvertida i que va tenir el moment àlgid quan va reconèixer la tragèdia humana i l’impacte moral que, al seu moment, va tenir l’atemptat per part d’ETA contra els grans magatzems Hipercor -molt a prop d’on es desenvolupava l’acte- que el 19 de juny de 1987 va costar la vida a 21 ciutadans catalans. En aquest sentit, Otegi va expressar “per honestedat revolucionària” el seu compromís absolut amb els drets humans, la pau i la resolució dialogada del conflicte entre el País Basc i Espanya i França.