Avancen els treballs del Protocol de Garantia dels Drets Lingüístics

david ciemen

El Comitè Organitzador del Protocol de Garantia dels Drets Lingüístics es van reunir ahir a Sant Sebastià per tal de donar continuïtat als treballs d’elaboració d’aquest nou instrument legal, realitzat per les comunitats lingüístiques d’arreu d’Europa, que detallarà una sèrie de mesures essencials per a garantir els drets lingüístics de tot grup o comunitat.

Les organitzacions que participen al Comitè Organitzador (Kontseilua, ECMI, ELEN, UNPO, CIEMEN, LINGUPAX i PEN International) van treballar sobre la guia del Protocol, essencialment pel que fa a les raons i objectius d’aquest instrument, i es van centrar en les línies de treball que caldrà dur a terme d’ara al desembre, així com en els preparatius de presentació.

Al principi d’octubre es reunirà el Comitè Científic per tal d’analitzar les aportacions que ara mateix estan elaborant diversos agents socials (entitats, administració, agents educatius, empreses, mitjans de comunicació i món cultural) i, prenent-les en compte, definir un esborrany de text, que posteriorment haurà de ser validat.

El Comitè Científic està integrat per persones expertes del món de l’acadèmia en matèria de drets i diversitat lingüística.

És previst que el Protocol sigui presentat públicament el 17 de desembre de 2016 al Kursaal de Sant Sebastià.

El Protocol de Garantia es proposa en el marc de la Cimera Europea de la Diversitat Lingüística, vinculada a a la Capitalitat Europea de la Cultura que ostenta la ciutat basca aquest 2016.