L’ELEN dóna suport als drets dels presos polítics catalans i a la campanya a favor d’una Llei de la llengua irlandesa

david ciemen

La Xarxa Europea per la Igualtat de les Llengües (ELEN) ha denunciat la vulneració dels drets dels presos polítics catalans i ha donat suport a la campanya perquè Irlanda del Nord es doti finalment d’una Llei de la llengua irlandesa. Són dues de les resolucions més destacades que s’han aprovat durant l’Assemblea General que l’organització europea, de la qual el CIEMEN és membre, ha celebrat a Dublín entre els dies 2 i 4 de novembre.

L’assemblea ha estat hostatjada per Conradh na Gaeilge, l’organització històrica (va ser fundada el 1893, quan tota l’illa encara estava sota domini britànic) en defensa de l’irlandès. Ha estat Conradh na Gaeilge qui ha presentat la resolució sobre la Llei de la llengua irlandesa. El text recorda que el 2006, el govern britànic es va comprometre a tirar endavant aquesta llei, però 12 anys després encara no ha estat aprovada. Amb el govern nord-irlandès blocat des de fa dos anys, la resolució demana al govern britànic que faci efectiu el seu compromís de 2006 i presenti una Llei de la llengua irlandesa en el termini de sis mesos si les institucions nord-irlandeses no es desbloquen.

La qüestió catalana ha estat un altre dels aspectes que han centrat l’Assemblea General. Presentades per Plataforma per la Llengua, l’ELEN ha aprovat tres resolucions. La primera denuncia la situació de vulneració de drets —inclosos els lingüístics— dels presos polítics del Procés; la segona reclama a França que garanteixi l’ensenyament del català en tots els centres educatius de la Catalunya del Nord i l’insta a ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries; i la tercera reclama a Espanya, França i Itàlia que compleixin la directiva europea sobre l’àmbit audiovisual i que respectin la circulació lliure de senyals audiovisuals en català a través de les fronteres estatals, cosa que afavoriria la recepció de canals en aquesta llengua a la Catalunya del Nord i l’Alguer.

L’ELEN agrupa 150 organitzacions en defensa de 45 llengües minoritzades d’arreu del continent europeu. En aquesta assemblea general s’hi han sumat dues noves organitzacions: Mercator Media, de Gal·les, i ERIU-Universitat de Leipzig, un institut especialitzat en la defensa de llengües com el sòrab i l’irlandès.