El CIEMEN i una quarantena d’organitzacions denuncien “la violació de drets humans” a l’Estat espanyol

david ciemen

El CIEMEN i una quarantena d’organitzacions de tot l’Estat espanyol han denunciat dimarts 10 de desembre davant les Nacions Unides “a violació de drets humans a Espanya. Coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, les organitzacions han presentat a Ginebra els seus informes, en els quals denuncien la violació de drets com el de manifestació, llibertat d’expressió o a la participació política.

La majoria de les denúncies presentades s’han centrat en aquestes qüestions, però també n’hi ha que critiquen la política penitenciaria dels presoners bascos o la manca de polítiques de veritat i reparació a les víctimes del franquisme. La informació aportada per les organitzacions serà tinguda en compte pel grup de treball de l’Examen Periòdic Universal, que és el mecanisme del Consell de Drets Humans de Nacions Unides que avalua l’estat de protecció d’aquests drets en els diferents estats amb l’objectiu de millorar el seu compliment efectiu, i que l’Estat espanyol ha de passar el proper mes de gener de 2019.

La denúncia del CIEMEN s’ha centrat en la vulneració del dret a l’autodeterminació a l’Estat espanyol. En aquest sentit, el president del CIEMEN David Minoves, ha dit: “Durant els darrers anys hem pogut constatar que el dret a l’autodeterminació, el dret a l’autonomia i els drets col·lectius han estat vulnerats a l’Estat espanyol de manera sistemàtica. Cal recordar que el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, adoptat per Espanya el 1977, reconeix el dret a l’autodeterminació de tots els pobles. Malgrat que el dret a l’autodeterminació és un mecanisme universal per a resoldre els problemes polítics a través de mitjans democràtics, denunciem que el Regne d’Espanya el vulnera sistemàticament, tot i que el va subscriure en adoptar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics dins del seu ordenament constitucional, ara fa 42 anys”.

Per altra banda, Minoves ha afegit: “L’Estat espanyol també ha actuat contra el dret a l’autonomia proclamat a la Constitució espanyola, utilitzant el sistema judicial espanyol per laminar-lo, i actuant amb una rigidesa constitucional que limita enormement la capacitat de les minories nacionals a exercir el seu dret de proposar reformes o iniciar un debat constitucional”.

Òmnium Cultural, l’ANCPlataforma per la LlenguaInternational Trial WatchPEN Internacional, l’Associació Catalana de Professionals o el Grup de Periodistes Ramon Barnils són algunes de les organitzacions que presenten les seves denúncies sobre l’estat dels drets humans a Espanya.

La majoria de les organitzacions denuncien la violació dels drets a la llibertat d’expressió, a la participació política, a la manifestació pacífica i a la participació política, però també denuncien la violació d’altres drets, com els digitals. A més, algunes organitzacions també lamenten que no s’hagin aclarit responsabilitats per l’actuació policial durant l’1-O i critiquen la rigidesa de la Constitució i la discriminació contra les llengües que no són el castellà a Espanya. Entre les denúncies també hi ha violacions dels drets de les persones amb discapacitat, denúncies contra l’acusació de terrorisme” dels joves d’Altsasu, la Llei de seguretat ciutadana (més coneguda com a llei mordassa), entre d’altres.

Aquestes són les entitats que han presentat les denúncies aquest dimarts a Ginebra:

 1. ActivaMent Catalunya Associació
 2. Assemblea Nacional Catalana
 3. Asociación Eskubideak
 4. Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH)
 5. Associació Catalana de Professionals (ACP)
 6. Associació Clam per la Llibertat
 7. Associació Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya
 8. Associació Democràcia i Justícia per Catalunya
 9. Associació de Juristes pels Drets Humans
 10. Associació de juristes pels Drets Humans del Maresme
 11. Associació Juristes de les Terres de l’Ebre per les llibertats
 12. Behatokia
 13. CIEMEN
 14. Col·lectiu Praga
 15. Coppieters Foundation
 16. Drets
 17. ELEAK-Libre Mugimendua
 18. Etxerat
 19. European Association for Renewable Energies
 20. European Language Equality Network (ELEN)
 21. Federación Andaluza En Primera Persona
 22. Freemuse
 23. Fundació Catalunya Fons per a la Defensa dels Drets dels catalans
 24. Fundació Congrés de Cultura Catalana
 25. Fundación Galiza Sempre
 26. Grup de Periodistes Ramon Barnils
 27. Hierbabuena Asociación para la Salud Mental
 28. Humanity Wings
 29. International Trial Watch (ITW)
 30. Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC)
 31. Language Rights
 32. NOVACT
 33. Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
 34. Observatorio Vasco de Derechos humanos
 35. Òmnium Cultural
 36. PEN Català
 37. PEN International
 38. Plataforma Defender a quien Defiende
 39. Plataforma per la Llengua
 40. Red Ciudadana SARE
 41. Western Sahara Resource Watch and Xnet