El CIEMEN es mobilitza amb la Plataforma Sant Jordi per la Llengua per recuperar el 23 d’abril com la diada pel català

La plataforma “Sant Jordi per la Llengua” de la que forma part el CIEMEN i que està integrada per una trentena d’entitats,  ha dut als carrers de Barcelona i Girona les reivindicacions en defensa del català aquesta diada de Sant Jordi. Unes 15.000 persones, segons l’organització, s’han mobilitzat a la capital catalana 40 anys després de la manifestació en defensa del català el 1985, que va ser reprimida per la policia espanyola, tal com recordava la plataforma en el seu manifest. Quatre dècades després, la inquietud de joves vinculats al teixit associatiu de Barcelona ha denunciat que la situació de la llengua “no ha fet més que agreujar-se” i que viu un “retrocés històric sense precedents”.

Amb crits com “sense llengua, no hi ha país”, i “aturem la catalanofòbia”, els manifestants han traslladat, des de la plaça Universitat i passant per Via Laietana fins a arribar a la plaça del Born, la defensa del català. El teló de fons de les reivindicacions és el retrocés de l’ús habitual del català fins al 32%, que va evidenciar l’enquesta d’usos lingüístics de 2023 presentada per la conselleria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

Però, a banda del retrocés de l’ús social, les consignes “ahir, demà, l’escola en català” i “la nostra sentència, desobediència” han evidenciat que la manifestació també tenia la mirada posada en la sentència del Tribunal Constitucional que amenaça el model d’immersió lingüística. La plataforma “Sant Jordi per la Llengua”, s’ha mostrat especialment crítica amb les polítiques aplicades per les administracions les darreres dècades i considera insuficients els gestos dels darrers anys.

Poder “viure plenament en català”, ha estat el nucli de les demandes que s’han fet des de l’organització de la manifestació, on han assistit membres de Junts, ERC, la CUP i els Comuns. Per fer-ho, exigeixen “mesures valentes” per promoure la llengua en tots els àmbits, perseguir les discriminacions lingüístiques i destinar tots els recursos necessaris per cobrir la demanda formativa de català. Sota el paraigua del manifest de Sant Jordi per la Llengua també s’hi ha afegit les crítiques al model econòmic de l’Ajuntament de Barcelona, “basat en l’especulació immobiliària i el turisme” i que gentrifica els barris i “posa en perill la cultura pròpia”.

El president del CIEMEN, David Minoves, ha manifestat a les xarxes socials que la manifestació ha estat una fita important al tornar a situar al calendari la Diada de Sant Jordi com un dia de mobilització per la llengua catalana, però ha recordat que la lluita pels nostres drets lingüístics cal fer-la cada dia de l’any, amb tothom que s’hi vulgui sumar.