Avui 30 d’abril l’Estat espanyol s’ha sotmès a l’Exàmen Periòdic Universal (EPU) durant la 49a sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. En el transcurs de les seves intervencions, els representants de l’Estat espanyol no han fet cap referència a la vulneració de drets que van denunciar el CIEMEN i altres entitats de la societat civil catalana, malgrat que en la recopilació de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans se citaven els diferents informes presentats en què es feia referència al conflicte polític i a la llei d’amnistia, a la situació de la llengua catalana a l’escola i als drets civils i polítics, entre més.
Durant tres hores, la resta de delegacions han fet comentaris sobre les accions empreses pel govern espanyol des de 2020. Han estat nombroses les que han recomanat millorar la protecció davant de discursos d’odi o la discriminació. Àustria ha mencionat explícitament la necessitat de protegir les “minories nacionals o lingüístiques”. També Bielorússia ha posat el focus en la “discriminació de minories nacionals” i Samoa en la garantia de l’educació en “llengües regionals”. Diverses delegacions han alertat també contra la llei mordassa, com Noruega, i el Camerun ha demanat de controlar “l’ús excessiu de la força” per part de les forces policials.
En el recull previ que havia fet l’ONU, en paral·lel al de les entitats, es recorda que el Comitè contra la Tortura va expressar preocupació per “l’àmplia discrecionalitat que atorga” la norma a les forces de seguretat i que el relator especial sobre qüestions de les minories va denunciar la ingerència en els drets humans d’activistes catalans a l’hora “d’expressar lliurement les seves opinions, reunir-se pacíficament i participar en associacions” així com per les acusacions penals “desproporcionades” formulades contra ells amb l’objectiu de “coaccionar-los per les seves opinions polítiques”. També s’hi recull la vulneració del dret a la vida privada i a la privacitat de la correspondència amb l’espionatge amb Pegasus i Candiru i la necessitat d’investigar-ho.
Des del CIEMEN fem una valoració positiva de les observacions de les Nacions Unides i dels països que s’han fet ressò de les denúncies presentades, i lamentem la manca de resposta de l’Estat espanyol a l’hora d’encarar les situacions denunciades.
Les recomanacions que l’Estat espanyol rebi de l’EPU es publicaran en un informe que es podrà trobar en la mateixa pàgina de l’Alt Comissionat. En aquest document també es reflectirà la decisió de l’Estat respecte al seu compromís en la implementació de cada recomanació en els quatre anys a venir.