Càmeres i Drets (2021-2022)

Què és?

És un projecte sobre cinema i refugi. S’executa a Amed (en turc, Diyarbakir), la capital oficiosa del Kurdistan del Nord (Turquia), on cerca de contribuir a apoderar 30 joves refugiats sirians en l’exercici dels seus drets culturals, econòmics i legals, individuals i col·lectius, tenint en compte les seves necessitats i interessos, amb el cinema com a eina.

Els joves participants tenen entre 18 i 23 anys i provenen de Rojava, la zona septentrional de Síria, d’on s’han vist forçats a fugir a causa de la situació de guerra que es viu al país des de 2011. Són persones d’identitat cultural kurda i es concentren sobretot en tres districtes de renda baixa de Diyarbakir: Yenişehir, Sur i Bağlar.

El projecte també vol contribuir a la visibilització, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la situació de conflicte i refugi que travessen aquestes persones, de les seves causes, i del procés d’apoderament seguit durant el projecte.

Què fa?

Durant el projecte, s’enregistren tres curtmetratges sobre temàtiques relacionades amb l’experiència d’aquest grup de persones refugiades sirianes, que tenen l’oportunitat de participar en una formació doble: d’una banda, sobre drets legals que els emparen en tant que refugiats en el marc turc i en l’internacional, i de l’altra, sobre tècniques de cinema i producció audiovisual.

Els tres curtmetratges seran el material que permetrà intercanviar l’experiència viscuda per aquests joves a la Mostra de Cinema Kurd de Barcelona.

Qui l’executa?

El projecte és executat pel CIEMEN conjuntament amb dues entitats kurdes.

La primera és l’Acadèmia de Cinema del Pròxim Orient (Ortadogu Sinema Akademisi Dernegi, OSAD), que treballa per a crear vincles de solidaritat entre persones aficionades a les arts i que estiguin interessades en el cinema, el videoart i altres activitats artístiques basades en la imatge, per a proveir d’educació formal i no formal cinematogràfica i/o basada en el cinema com a eina, i per a executar projectes artístics garantint que puguin arribar a tots els segments i classes socials. OSAD posa el focus de la seva activitat en el treball per garantir l’exercici dels drets culturals de la població kurda i refugiada més vulnerable, des d’una perspectiva feminista.

La segona és l’Associació d’Investigació i Seguiment de la Migració a Mesopotàmia (Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği), entitat sota el paraigua de la plataforma Göç-Der, que treballa des de 1997 per a la garantia dels drets dels migrants, refugiats i desplaçats interns a la ciutat amb un focus especial en el treball a través de la cultura i l’educació no formal. El CIEMEN i Göç-Der van treballar conjuntament en un projecte anterior, el 2015-2016, d’apoderament de la comunitat refugiada kurda iazidita de Turquia en la titularitat de drets.

Quan s’executa?

De desembre de 2020 a febrer de 2022.

Qui el finança?

El projecte ha rebut finançament de l’Àrea de Cooperació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en la convocatòria de 2020.