Suport jurídic i sociolaboral als refugiats iazidites (2015-2016)

camp_amed_hivernacleQuè era?
Era una actuació al camp de refugiats Sengal, a la ciutat d’Amed (Kurdistan del Nord, Turquia), per a donar suport i assistència als refugiats kurds iazidites fugits de la guerra d’Iraq, on estaven perseguits per Estat Islàmic. El camp Sengal estava gestionat per la municipalitat d’Amed i pel moviment democràtic kurd.

Què va fer?
Després d’una primera fase (2015) en què, mitjançant entrevistes amb les persones refugiades al camp Sengal, es va elaborar un diagnòstic de la situació, el projecte va iniciar (principi 2016) un procediment judicial a Turquia amb la col·laboració d’advocats locals i de l’associació Göç-Der (Migrants’ Association for Social Cooperation and Culture) amb la pretensió que es reconegués el dret dels refugiats kurds iazidites a accedir a l’assistència sanitària universal. Van ser nou persones iazidites refugiades que van oferir els seus testimonis perquè el procediment pogués començar. Es tractava d’una gestió jurídica pionera: a Turquia mai no s’havia obert un contenciós judicial amb l’Estat per una qüestió relativa a drets civils de població refugiada. Durant la segona meitat de 2016, però, la política de dispersió i de vulneració de drets dels refugiats iazidites per part de les autoritats turques (impossibilitat de comunicar-se, abocament a marxar de territori turc) va impossibilitar la continuïtat de la participació dels testimonis en el procediment. Tot i així, la via legal va continuar el seu curs. A data de juliol de 2017 encara no existeix una sentència en ferm.

Amb la renovació del projecte (mitjan 2016), l’actuació s’havia d’ampliar amb l’execució de diversos tallers destinats a les més de 1.500 persones residents al camp. L’inici dels tallers estava previst per a 2017, però el 26 de desembre de 2016 una operació de l’exèrcit turc va buidar el camp Sengal, el va clausurar i va traslladar tota la població refugiada iazidita que hi vivia cap als camps de l’agència estatal turca de cooperació (AFAD). Les autoritats turques van denegar al CIEMEN l’autorització per poder entrar a aquests camps, de forma que els tallers no es van poder executar. El CIEMEN es va veure obligat a tancar aquest projecte per aquest motiu.

Qui el va executar?
El CIEMEN i el Col·lectiu Ronda, amb el suport econòmic de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Notícies relacionades:

18 gener 2016. Projecte del CIEMEN i el Col·lectiu Ronda pel dret a la sanitat universal dels refugiats iazidites