Una delegació d’observadors de Colòmbia, País Basc, Galícia, Illes i País Valencià coordinada pel CIEMEN va participar a l’1-O

david ciemen

Una delegació formada per un total de vint persones procedents de fundacions vinculades a partits polítics i sindicats sobiranistes i progressistes de Colòmbia, País Basc, Galícia, les Illes Balears i el País Valencià va participar diumenge en l’observació electoral per diferents col·legis i punts de votació de Barcelona i Badalona convidada pel CIEMEN, organització internacionalista degana a Catalunya especialitzada en pobles sense estat i drets col·lectius. Abans, dissabte, van participar en l’acte “Benvinguda Internacionalista” a l’ Institut del Teatre de Barcelona, que romania ocupat per l’estudiantat.

Representants de la Fundació Iratzar, la Fundació Alkartasuna, la Fundació Galiza Sempre, Alternatiba, Anova, la Fundació Ipar-Hegoa, la Fundació Manu Robles Arangiz, la Fundació Nexe i la Fundació Emili Darder-Pere Mascaró van realitzar una ruta per radiografiar la situació política del referèndum d’autodeterminació de Catalunya i denunciar les violacions de drets civils. Així, persones destacades dels seus respectius àmbits nacionals, com Gustavo Petro, exalcalde de Bogotà i el candidat més ben posicionat per ser, a hores d’ara, futur president de la República de Colòmbia; com Alexandra Fernández, diputada per En Marea al Congrés de Diputats espanyol i membre de la direcció d’Anova; Ana Miranda, exeurodiputada del BNG; la diputada per Compromís a les Corts Valencianes Marian Campello; el politòleg basc Pedro Ibarra o l’històric líder dirigent de l’esquerra abertzale Joseba Permach, van ser part de la delegació.

L’extens programa preparat pel CIEMEN va començar el dissabte 30 a les set de la tarda, a l’acte “Benvinguda Internacionalista”, a l’Institut del Teatre, coorganitzat pel CIEMEN, Iridia, Sodepau i la Intersindical Alternativa de Catalunya, on delegacions de fora de Catalunya de diferent tipus van explicar què els empenyia a defensar el referèndum català. L’acte, multitudinari, presentat per Txell Bragulat (Sodepau) i Antoni Trobat (CIEMEN) va comptar amb la presència de 350 assistents i amb l’actuació musical del cantautor valencià Feliu Ventura, acompanyat pel poeta David Caño.

Diumenge al matí va ser el torn de visitar Badalona, on la delegació del CIEMEN, guiada per l’exregidor del PSUC durante les primeres legislatures post-78 Jaume Oliveras, actual dirigent de l’ANC local, va recórrer diferents col·legis electorals i va entrevistar-se amb diferents actors del teixit social badaloní, entre ells l’alcaldessa Dolors Sabater (fotografia).

A la tarda, la delegació va mantenir trobades amb Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i amb Rita Marzoa, periodista i membre de la junta d’Òmnium Cultural; i va fer observació a col·legis de l’Eixample Esquerre de Barcelona amb la companyia de la regidora barcelonina d’ERC Trini Capdevila, i amb el responsable de zona de la CUP Jordi Salvat.