El País Valencià i Catalunya, protagonistes de l’assemblea 2017 de l’ELEN

david ciemen

La situació política a Catalunya, amb l’empresonament del govern i dels Jordis i la pressió sobre l’ensenyament i els mitjans de comunicació en català, va ser un dels temes destacats que va centrar l’Assemblea General de l’ELEN, celebrada a València els dies 10 i 11 de novembre. En clau de llengua catalana, l’assemblea va tenir la nota positiva de l’entrada de la Universitat de València i la Fundació PuntCat com a nous membres de l’organització europea prodrets lingüístics.

Els delegats de les entitats que formen part de l’ELEN —entre els quals el CIEMEN— van aprovar per unanimitat dues resolucions sobre Catalunya. La primera, presentada per Plataforma per la Llengua, demanant l’alliberament dels presos polítics, la fi de l’aplicació de l’article 155, garanties per a l’ús del català com a llengua vehicular a les escoles i una investigació independent sobre les violències de les forces de seguretat espanyoles contra els votants del referèndum de l’1 d’octubre. La segona, proposada per Acció Cultural del País Valencià, reclamant específicament la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents respectivament d’Òmnium i l’ANC.

El CIEMEN va aprofitar l’avinentesa per distribuir material informatiu sobre el model lingüístic català entre els delegats assistents.

Les reunions de l’Assemblea General van ser hostatjats per ACPV al Centre Cultural Octubre, amb el suport de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València. La realitat sociolingüística al País Valencià va ser un altre dels aspectes destacats en els debats.

La trobada també va servir per donar la benvinguda a unes noves cinc organitzacions: com ja s’ha dit, la Universitat de València, així com l’ong frisona Afûk, la Fundació PuntCat i dues associacions sardes: el Babel Film Festival i el Comitadu pro su Sardu Ufitziale.

Amb aquestes incorporacions, l’ELEN reuneix al voltant de 150 organitzacions que treballen per la defensa dels drets lingüístics dels parlants de 45 llengües minoritzades a Europa. El CIEMEN n’és membre fundador.