Deu anys de la Fundació Coppieters pels drets dels pobles d’Europa

david ciemen

La Fundació Coppieters (abans Centre Maurits Coppieters), de la qual el CIEMEN és membre associat, acaba de complir els seus deu primers anys de vida de treball acadèmic i divulgatiu sobre els drets dels pobles i nacions sense estat d’Europa. Una delegació de l’entitat catalana ha participat entre els dies 12 i 14 a l’Assemblea General que Coppieters ha celebrat a Landshut (Baviera), en què la Fundació europea ha fet balanç de la seva primera dècada i ha presentat noves iniciatives de present i futur.

Entre les novetats que la Fundació està a punt de llançar hi ha una nova col·lecció de biografies, “Vides polítiques”, que estarà disponible en paper i en PDF i que resseguirà les aportacions que dirigents i activistes destacats han fet a les seves respectives nacions sense Estat o bé, més en general, a la construcció d’una Europa més respectuosa amb la diversitat i els drets dels pobles. Els dos primers números són dedicats a Maurits Coppieters (qui dóna nom a la Fundació i que va ser un dels pioners del Moviment Flamenc i de l’Aliança Lliure Europea) i al president de la Generalitat Lluís Companys.

Igualment, la Fundació continuarà donant suport i contribuint a projectes i accions desenvolupats per les seves fundacions membres. Entre aquests, es preveu la publicació durant 2018 d’estudis sobre l’autodeterminació, els drets de les nacions o el comerç en pobles sense estat, així com la celebració de diverses accions formatives sobre migracions, igualtat de gènere o regions de frontera.

Als Països Catalans, i a banda del CIEMEN, les fundacions Josep Irla, Nexe i Darder Mascaró formen part de Coppieters.

La reunió ha coincidit amb l’Assemblea General del partit europeu vinculat a la Fundació Coppieters, l’Aliança Lliure Europea, també celebrada a Landshut a invitació del Bayernpartei. Aquesta formació independentista aspira a entrar al Parlament de Baviera, d’on ha estat absent des de 1966, a les eleccions d’aquest octubre.