150 persones responen a la crida de la Plataforma Azadí a Barcelona

david ciemen

Aproximadament 150 manifestants van concentrar-se ahir a davant el consolat turc de la capital catalana. Feien seva la crida a la solidaritat internacional realitzada pel moviment kurd de cara al dia 1 de novembre. Una crida que a Barcelona va vehicular Azadí-Plataforma Catalana de Solidaritat amb el Kurdistan. Sota el lema “Aturem el genocidi, llibertat per al poble kurd”, des d’Azadí es va voler commemorar l’aniversari de la resistència a Kobanê i recordar a les víctimes de l’atemptat d’Ankara, on el passsat 10 d’octubre enmig d’una marxa pacífica convocada per l’HDP i altres forces sindicals i polítiques moriren més de cent persones.

Durant la concentració ja es començava a albirar el que avui s’ha confirmat: la majoria absoluta de Recep Tayyip Erdogan, el líder de l’islamoconservador AKP, a uns comicis marcats per les denúncies de frau i la prohibició d’entrada als col·legis electorals que va patir la delegació catalana coordinada pel CIEMEN i Azadí, i desplaçada a la ciutat kurda d’Agri, molt a prop de la frontera iraniana.

La militarització de les zones de votació, juntament amb les pressions a les quals es veu sotmés el poble kurd, serien entre d’altres els factors que explicarien el petit descens que ha patit el Partit Democràtic dels Pobles (HDP, expressió electoral del moviment kurd, que també aplega, al seu interior a l’esquerra anticapitalista i els moviments socials turcs, així com les minories alevi, armènia i assíria), tot i tornar a superar la barrera del 10% dels vots que imposa el sistema electoral i esdevenir novament la força majoritària a la zona kurda. Precisament aquest era un altre dels motius de la convocatòria: respondre a les demandes de solidaritat de l’HDP cap als pobles d’Europa i la comunitat internacional.

L’acte va comptar amb el suport de la comunitat kurda i de nuclis de ciutadans turcs demòcrates i d’esquerra organitzats en la xarxa Ocuppy Gezi-BCN.