Una delegació catalana coordinada pel CIEMEN i la Plataforma Azadí farà observació a les eleccions turques

david ciemen

Les eleccions a la República de Turquia d’aquest diumenge 1 de novembre es preveuen complexes. Han estat una constant les provocacions contra el moviment popular kurd per part de l’executiu islamoconservador de l’AKP, encapçalat pel president Erdogan, amb centenars de detencions arbitràries i atemptats molt greus com el d’Ankara del passat 10 d’octubre que va costar la vida a 128 ciutadans. La por a la possibilitat de que hi hagi frau i irregularitats per part de grups ultranacionalistes turcs lligats a l’estat és més que raonable.

En aquest context una representació de la política i la societat civil del nostre país serà durant aquest cap de setmana al Kurdistan. Diverses persones com Sara Vilà, exdiputada d’ ICV-EUiA al Parlament de Catalunya; Laura Batalla, politòloga i assistent de l’eurodiputat d’ERC Ernest Maragall; els periodistes Quique Badia, Adrià Olivares o Paula Ainsa; l’activista social Maria Sanguesa; la sociòloga Günes Öztürk; la diputada de la CUP al Parlament de Catalunya Eulàlia Reguant i l’exdiputat de la mateixa formació Quim Arrufat, faran part de l’equip que es desplaçarà a terres kurdes.

En concret, la delegació catalana, convidada pel Partit Democràtic dels Pobles (HDP, expressió electoral del moviment kurd a Turquia), realitzarà la seva tasca a la ciutat d’Agri, molt a prop de la frontera turcoiraniana i una circumscripció d’on és candidata Leyla Zana, històrica activista kurda que va estar empresonada deu anys, de 1994 al 2004, acusada d’haver parlat en kurd, el 1991, quan era diputada al Parlament turc.