Una nova Crida per les llibertats de Catalunya

david ciemen

La Crida per la Llibertat es presenta aquest 18 de març com a plataforma paraigua per “aturar la repressió política de l’Estat espanyol” i “posar en marxa activitats i iniciatives que permetin l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels membres del Govern exiliats i el suport a totes les persones de pau que estan patint represàlies per les seves idees i conviccions”, segons es llegeix al manifest fundacional que l’organització ha donat a conèixer. La Crida també ha precisat que “la implementació de la República” és un altre dels seus objectius.

Entre les entitats impulsores de la Crida per la Llibertat hi ha el CIEMEN, que a més ha hostatjat les reunions que durant les darreres setmanes han acabat conduint a la conformació de la nova plataforma.

L’organització reprèn el nom de la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes, moviment popular d’afirmació nacional que entre 1981 i 1993 va impulsar accions a favor de la llengua, va denunciar les polítiques anticatalanes i antisocials, va oposar-se al militarisme i va llançar projectes de cooperació amb altres pobles del món. El CIEMEN també en va ser una de les entitats promotores, i primera seu del seu secretariat.

“Ara, com fa 37 anys, des del CIEMEN creiem que cal reactivar un altre cop la societat civil en defensa dels drets i de les llibertats i contra la repressió de l’Estat espanyol contra l’independentisme”, ha dit el president del CIEMEN, David Minoves. “Denunciem un estat demofòbic i aquest intent de vincular, infructuosament, l’independentisme a una violència que mai no ha existit”, ha afegit.

L’acte de presentació té lloc a l’Ateneu Barcelonès aquest diumenge 18 de març a les 12 del migdia. L’aforament és limitat, per la qual cosa l’organització demana d’inscriure’s mitjançant el correu electrònic que figura al web de la Crida.

*  *  *

Podeu llegir el manifest fundacional de la Crida per la Llibertat tot seguit:

“La Crida per la Llibertat és un espai obert d’entitats, col·lectius i persones que es proposa denunciar i aturar la repressió política de l’Estat espanyol i vol posar en marxa activitats i iniciatives que permetin l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels membres del Govern exiliats i el suport a totes les persones de pau que estan patint represàlies per les seves idees i conviccions, amb la ferma voluntat de col·laborar amb altres entitats i plataformes de la societat civil en l’assoliment dels objectius que la població catalana determini.

Des de la Crida per la Llibertat afirmem com a principis compartits el decàleg següent:

1. Assumim la plena sobirania del poble català i el seu dret a poder decidir, democràticament, el seu futur com a poble.

2. Ens comprometem que totes les nostres actuacions es continuaran inspirant en els principis i pràctiques de la no-violència.

3. Som conscients que la Catalunya d’avui és diversa, i valorem aquesta diversitat com una riquesa. Així, assumim com a béns públics la cohesió social, la democràcia, els drets humans i els drets dels pobles i per això els defensem.

4. Ens mostrem preocupats pel retrocés en la llibertat d’expressió de l’Estat espanyol que en els darrers temps s’ha concretat en tancament de webs, escorcolls en mitjans de comunicació, obertura de correspondència, citacions a professors, periodistes… Des de l’Estat s’està dibuixant un relat oficial desqualificador que, en lloc de debatre amb arguments, presenta qualsevol forma de protesta com a violenta per així atemptar la llibertat d’informació.

5. Denunciem els greus dèficits democràtics que manté líders socials i polítics en presó preventiva o a l’exili, amb dures acusacions de rebel·lió i sedició que comportarien les penes màximes del Codi penal i que són clarament inaplicables en absència de violència. També denunciem que a instància del Govern espanyol la creixent judicialització de la política està comportant una causa general que manté casos oberts a més de 700 alcaldes/alcaldesses i electes membres del govern legítim i al seu President i a la darrera presidenta i membres de la mesa del Parlament. En definitiva, que la repressió es va intensificant i que cada vegada més s’amplia a persones d’àmbits més diversos.

6. Denunciem la intervenció progressiva de les nostres institucions fins a l’aplicació traumàtica del 155, que va suposar la dissolució fulminant del Parlament i del Govern de Catalunya, i que ha comportat el cop més fort al nostre autogovern des de la Dictadura.

7. Denunciem que, després de les eleccions del 21 de desembre de 2017, s’intenta obstaculitzar l’activitat parlamentària de persones que han estat elegides per la ciutadania, el que suposa vulneració de drets polítics als diputats i diputades i així com de la ciutadania (dret actiu i passiu).

8. Denunciem la impunitat amb que grups feixistes i racistes duen a terme episodis violents, mentre que es reprimeixen, es judicialitzen i es castiguen, les veus crítiques que s’oposen als abusos de poder.

9. Reclamem que s’obri una investigació i es depurin responsabilitats per la repressió policial de l’1 d’octubre contra la ciutadania indefensa que pacíficament només volia exercir el seu dret a vot.

10. Fem una Crida per la Llibertat a l’àmbit estatal i internacional perquè es configuri una xarxa d’observadors permanents que vetlli per la defensa del drets humans de les persones empresonades o encausades i perquè ben aviat es recuperi la llibertat, la democràcia, la sobirania de les nostres institucions i tots els pilars fonamentals dels nostres drets com a poble.

Els signants ens declarem compromesos a participar a la Crida per la Llibertat en propostes, accions i iniciatives no violentes fins a veure respectades les nostres llibertats individuals i col·lectives.

24 de febrer de 2018”