Presentem el mètode “tc wawjdm!” per a l’aprenentatge de la llengua amaziga a Catalunya

david ciemen

L’alumnat que cursa a Catalunya l’assignatura de llengua i cultura amaziga disposa a partir d’aquest principi de 2019 de les primeres unitats didàctiques d’un nou mètode per a l’aprenentatge d’aquesta llengua, fruit de la col·laboració entre el CIEMEN i la Casa Amaziga de Catalunya. Aquest dijous 17 de gener, a les 18 hores, es presenten les sis primeres unitats del mètode “ⵜⵛ ⵡⴰⵡⵊⴹⵎ !” (“tc wawjḍm!”), que es podran descarregar lliurement des dels webs del CIEMEN i de la Casa Amaziga de Catalunya.

La publicació del mètode cobreix una mancança pedagògica que patien, fins ara, les aules de llengua amaziga al país, que en aquests moments compta amb vuit grups als municipis de Manresa, Sabadell i Montcada i Reixac.

El contingut de les unitats ha estat elaborat per un equip coordinat per Carles Múrcia, professor de la Universitat de Barcelona, doctor en Filologia Clàssica i coautor, amb Salem Zenia, del Diccionari català-amazic / amazic-català, i Aziz Baha, Abdellah Ihmadi i Mohamed Kaddoumi, professors de les classes de llengua i cultura amaziga de l’ensenyament públic català.

La dissenyadora Mireia Luna, de l’estudi de disseny Natural, ha estat l’encarregada de donar forma a les unitats.

El mètode “tc wawjḍm!” està completament escrit en llengua amaziga, en la variant estàndard del diasistema septentrional, al qual pertanyen els diferents dialectes parlats pel col·lectiu amazic de Catalunya. Cada unitat es destina a un tema específic i inclou un diàleg, preguntes de comprensió, nocions gramaticals concises, exercicis i una activitat complementària, amb suports visuals i sonors.

Les unitats es presenten acompanyades d’una guia didàctica en català i en francès —que també es podrà descarregar lliurement, com les unitats— orientada als formadors però també a aquelles persones que vulguin emprar les unitats com a mètode d’autoaprenentatge: la guia incorpora explicacions, aclariments i remissions al compendi gramatical amazic disponible al web Amazic.cat, així com les solucions dels exercicis de les unitats.

Després de la publicació de les unitats 1 a la 6, s’han començat a elaborar les unitats 7 a la 12, la finalització de les quals es preveu per a aquest mateix any per tal de començar a ser introduïdes a les aules al curs 2019-2020.

Col·laboració àmplia entre el CIEMEN i la Casa Amaziga de Catalunya

El mètode “tc wawjḍm!” forma part d’un projecte del CIEMEN de suport als drets col·lectius dels pobles i drets de les dones, que s’executa des de 2015 i que inclou tot un seguit d’activitats que podeu consultar clicant en aquest enllaç. Les unitats compten amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Diverses de les accions del projecte estan organitzades i executades conjuntament pel CIEMEN i la Casa Amaziga de Catalunya, entre les quals un curs de capacitació de formadors en llengua amaziga (2018), el cicle “Tamazga a les dues riberes de la Mediterrània” (2018-2019) i, evidentment, les unitats “tc wawjḍm!”.

L’objectiu de la col·laboració és visibilitzar el col·lectiu amazic de Catalunya i contribuir a empoderar-lo amb eines i mecanismes que afavoreixin l’exercici dels seus drets, particularment els lingüístics i culturals.