Eleccions 10-N: entitats per la diversitat lingüística cerquen compromisos de partits amb els drets dels parlants de les llengües minoritzades

david ciemen

Cinc entitats catalanes, valencianes, basques i gallegues, entre les quals el CIEMEN, es van reunir ahir 3 d’octubre a València per definir actuacions conjuntes d’incidència a favor dels drets dels parlants de les llengües pròpies diferents del castellà de l’Estat espanyol.

Les entitats —CIEMEN, Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, Kontseilua i A Mesa— van acordar intensificar contactes amb els partits polítics que es presenten a les eleccions del 10 de novembre al Parlament espanyol amb l’objectiu de recollir compromisos d’aquestes formacions a favor dels drets lingüístics i la pluralitat de llengües a l’Estat. Ho fan davant les amenaces, per part de determinats partits d’àmbit estatal, de fer recular els drets lingüístics dels parlants de llengües pròpies diferents al castellà.

Les cinc entitats, juntament amb Òmnium, Nogará i Iniciativa por l’Asturianu, van presentar l’abril passat un manifest que constitueix la base dels compromisos que cerquen entre els partits.

Les entitats estan preparant altres iniciatives que es donaran a conèixer en una roda de premsa a Madrid al final d’aquest mes d’octubre. La intenció de les associacions és fer incidència en matèria legislativa per avançar en el reconeixement dels drets continguts en el manifest.