Escoles de Catalunya i el Marroc comencen a usar el mètode d’amazic desenvolupat pel CIEMEN i la Casa Amaziga

david ciemen

Les unitats didàctiques del mètode “Tc wawjdm!” per a aprendre amazic, desenvolupades pel CIEMEN i la Casa Amaziga de Catalunya, comencen a usar-se aquest principi de curs en aules de Catalunya i del Marroc.

A Catalunya, els materials són emprats a les aules de llengua i cultura amazigues que la Casa Amaziga ofereix en tres localitats (Sabadell, Montcada i Reixac i Manresa). El curs passat, més de 80 alumnes —la majoria de famílies d’origen amazic— hi van aprendre l’idioma. Les classes són organitzades per l’entitat catalanoamaziga en conveni amb el Departament d’Educació de la Generalitat.

Al Marroc, alguns professors de primària han començat a usar les unitats després que la Casa Amaziga de Catalunya, l’Associació de Professors d’Amazic del Marroc Central i l’Associació de Pobles de la Muntanya del Món organitzessin, del 16 al 18 d’agost a Demnat, un curs-taller adreçat a docents i estudiants universitaris d’estudis amazics procedents de diverses regions del Marroc central (Atlas Mitjà, Alt Atlas i Asàmmer). En aquest curs, les unitats van ser presentades als docents.

El mètode “Tc wawjdm!” inclou 24 unitats, de les quals sis ja estan disponibles i sis més estan en desenvolupament. Inclou enregistraments sonors i una guia d’ús, en català i en francès.

Tant les unitats com el curs han estat coordinats per Carles Múrcia, professor de la Universitat de Barcelona i coautor del Diccionari català-amazic / amazic-català.

Les unitats didàctiques s’estan desenvolupant amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social la Caixa.