25è aniversari de la Declaració Universal de Drets Lingüístics: balanç i actualitat

david ciemen

El 6 juny del 1996, al Paranimf de la Universitat de Barcelona es va proclamar la Declaració Universal de Drets Lingüístics, fruit del treball de 61 ONG, 41 centres PEN i 40 experts mundials, coordinats pel PEN Català i el CIEMEN, amb el suport de la UNESCO.

Malgrat que els factors que l’any 1996 amenaçaven la diversitat lingüística persisteixen, en els darrers 25 anys hi ha hagut importants progressos a diferents països d’arreu del món. Però moltes llengües continuen en risc de desaparèixer, entre les quals el català, gràcies a l’acció d’uns estats que en lloc de protegir-les les combaten activament.

Per a avaluar-ne l’impacte, Carles Torner i Pifarré, expresident del Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics del PEN Internacional, i Oriol Ramon i Mimó, President de la Fundació dels Drets Col·lectius dels Pobles, que van ser President i Secretari General del Comitè de Seguiment de la Declaració Universal de Drets Lingüístics  respectivament, han publicat un article a El Punt Avui: “La DUDL: la llengua com a arma de resistència”.

També per fer-ne una lectura crítica d’actualitat sobre la seva pervivència als Estats espanyol i francès, David Minoves, President del CIEMEN, també n’ha fet un balanç en un article a Nació Digital: “Drets lingüístics? 25 anys després, el més calent és a l’aigüera”.