Per una nova agenda social de retrobament sobiranista, fem efectiva la majoria sorgida el 14F

david ciemen

Tres mesos després de les eleccions al Parlament de Catalunya, i davant de l’atzucac en el que ens trobem, des del CIEMEN fem una crida a les forces polítiques, entitats i organitzacions sobiranistes a través del manifest “Per una nova agenda social de retrobament sobiranista, fem efectiva la majoria sorgida el 14F” a no malbaratar aquest resultat i evitar una nova convocatòria electoral que ens abocaria a un escenari del tot incert.


“Per una nova agenda social de retrobament sobiranista, fem efectiva la majoria sorgida el 14F”

Els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021 han comportat una victòria clara de les forces favorables a la independència de Catalunya. Un 52% de les persones que van votar en aquests comicis ho van fer per partits que aposten per la construcció d’una República catalana. La major part d’aquests electors, a més, van optar per opcions progressistes. Un missatge de resistència contundent, en un context de repressió i d’avenç d’altres alternatives polítiques amb el suport dels poders fàctics de l’Estat

Aquesta victòria és la conseqüència d’un procés d’acumulació de forces que ha permès al sobiranisme arribar a noves capes socials i sensibilitats. L’avenç dels partits polítics sobiranistes és, per tant, la punta de l’iceberg de la mobilització del moviment que s’ha fet present als carrers, als barris i a les lluites compartides amb altres sectors de la societat.

El context actual és especialment greu. La pandèmia i la crisi econòmica que comporta condicionen la reivindicació nacional i, tanmateix, la fan més vigent que mai. El darrer any l’hipercentralisme ha guanyat la partida massa vegades a la cooperació institucional i sanitària, més necessària que mai. Cal doncs, plantejar-hi alternatives de manera urgent.

Per aquesta raó, des del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), considerem que:

a) Cal bastir una nova agenda de retrobament sobiranista. Els diferents actors del món sobiranista han de treballar per a obrir una nova etapa de construcció en positiu, amb l’objectiu de dissenyar una estratègia a mig termini que sigui útil a una majoria de la ciutadania.

b) Cal que els partits investeixin un govern amb clara vocació social. Malgrat les clares limitacions de les institucions d’autogovern, cal que les forces polítiques siguin ambicioses i creatives per tal de no deixar ningú enrere. La crisi social i econòmica no és aliena a la qüestió nacional i per això cal aprofitar la presència institucional del sobiranisme per a plantejar alternatives.

c) Cal anar més enllà del 52%. L’ambició del moviment sobiranista passa per a construir un projecte polític veritablement hegemònic i indiscutiblement útil per a la ciutadania del nostre país. Aquesta fita passa per defensar l’Amnistia i el dret a l’autodeterminació com a puntes de llança del moviment.

Des del CIEMEN, com durant tota la seva història, ens oferim com a actor capaç de sumar, al costat de molts altres, a la construcció d’aquesta agenda social de retrobament sobiranista que eviti la celebració d’unes noves eleccions i que ofereixi respostes a la ciutadania en un moment d’emergència social i sanitària.

Barcelona, maig de 2021