Neix el Fòrum Sobiranista amb la voluntat de convertir-se en organització clau del sobiranisme d’esquerres

david ciemen

El 13 de març s’ha constituït formalment el Fòrum Sobiranista mitjançant una assemblea d’aquesta nova entitat de segon nivell, en una reunió en línia en què se n’han aprovat els estatuts i s’ha elegit una Junta Directiva. El mallorquí Miquel Rosselló, representant de les Fundacions Darder-Mascaró, ha estat elegit president. David Minoves, president del CIEMEN, també en forma part. La Junta Directiva ha decidit que el vicepresident del CIEMEN, Ricard Vilaregut, continuï coordinant el projecte a través de la secretaria tècnica del Fòrum Sobiranista.

El projecte del Fòrum Sobiranista es va estructurar a la fi de 2019 com a punt de trobada entre forces sobiranistes d’esquerra, producte d’uns anys compartint projectes conjunts. Al cap d’un any de treball i coordinació, les 16 entitats cíviques, polítiques, culturals i sindicals que conformen el Fòrum es constitueixen com a organització. Aquest espai s’erigeix com a punt de trobada, reflexió i discussió del sobiranisme dels diferents pobles de l’estat, que té per objecte:

a) El foment i realització d’activitats culturals que tinguen per fi l’estudi i desenvolupament del pensament polític, social, econòmic i cultural de les diferents nacions i pobles de l’estat, així com el desenvolupament d’iniciatives per a l’eficaç defensa de les llibertats polítiques, els valors republicans i el dret a decidir dels pobles.

b) Difondre el pensament polític d’aquelles persones i entitats que treballen, per la consecució de la sobirania de les nacions, el progrés social i l’aprofundiment de la democràcia en la perspectiva d’aconseguir una societat més lliure, més justa i més solidària.

c) Promoure el coneixement en la societat de la personalitat de les nacions sense estat i de la seva història impulsant el seu estudi i la seva projecció pública.

d) Aprofundir en el coneixement de les realitats de les nacions sense estat en la seva dimensió política, cultural i econòmica.

e) Augmentar la formació política i la participació dels ciutadans, aprofundir en el debat polític i impulsar la sensibilització i conscienciació de la societat sobre la realitat i problemàtiques pròpies de les nacions, així com la visió del món des d’una perspectiva sobiranista.

f) Impulsar i divulgar iniciatives d’intercanvi i cooperació exterior per a contribuir a la justícia i l’equitat en les relacions comercials, polítiques i estratègiques entre els pobles de la comunitat internacional.

El Fòrum Sobiranista fa aquest pas mentre es troba immers en la Segona edició de la seva Escola Sobiranista, aquesta vegada en format virtual. L’èxit de les Escoles de formació, organitzades des de l’inici del projecte demostren que l’aposta per aquesta fórmula permet articular un moviment inclusiu, participatiu i interdisciplinari. El Fòrum aspira a poder incidir en la societat i traslladar els debats del sobiranisme a les necessitats i requeriments d’un present en crisi i constant canvie.

En el moment de la redacció d’aquesta notícia, els integrants del Fòrum Sobiranista són:

Fundación Galiza Sempre, Iratzar Fundazioa, Fundación Darder-Mascaró, CIEMEN, Fundación Irla, Fundación Nexe, Ipar Hegoa Fundazioa, Fundación Moncho Reboiras, Obradoiro de ideas Lancara, Alternatiba Fundazioa, Alkartasuna Fundazioa, Fundación Terra e Tempo de Estudios Nacionalistas, Intersindical CSC, Intersindical Valenciana, Grupo de Estudios Díaz del Moral i Manu-Robles Arangiz Fundazioa.

https://www.forumsoberanista.org/