Com ha afectat la crisi de la covid a la informació de les seccions d’Internacional als mitjans?

david ciemen

Les conseqüències que la pandèmia de la covid ha tingut en les informacions d’Internacional dels mitjans de comunicació, amb atenció específica pel que ha passat amb els pobles sense estat i altres comunitats minoritzades, centra el projecte periodístic que el CIEMEN ha dut a terme entre els mesos d’octubre i desembre de 2021. Un informe i una sèrie d’articles en són els resultats.

L’informe, “Allò que ja no s’ha explicat, ja no s’explicarà”, mostra com l’atenció per la covid ha trasbalsat l’ordre de prioritats informatives de les redaccions dels mitjans. 14 periodistes de mitjans catalans i internacionals, incloent-hi freelance, editors, redactors en plantilla i corresponsals, hi expliquen com les noves condicions provocades per la pandèmia han dificultat encara més l’elaboració i publicació d’informacions de la secció d’Internacional.

El document, que es pot consultar al diari digital del CIEMEN, Nationalia, ha estat elaborat pels periodistes Queralt Castillo Cerezuela (@QC_Cerezuela) i Miguel Fernández Ibáñez (@MFIjournalist). L’índex de l’informe recull aquests aspectes:

– Augmenta el consum d’informació, però disminueix l’interès per què passa
– portes enfora
– Allò que no s’ha explicat, ja no s’explicarà
– La covid, l’excusa dels governs autoritaris
– La mirada del nord al sud, una cobertura paternalista i condicionada
– Les minories, fora del focus
– Tractament de les noticies falses
– Qui protegeix els i les periodistes?
– Cap a un millor model informatiu. Algunes propostes


Sobre la mateixa temàtica, Nationalia també ha publicat una sèrie d’articles on s’exploren alguns aspectes tractats en l’informe i es posa el focus en pobles com el kurd, el maputxe i el gitano (els dos darrers apareixeran properament).

El projecte ha estat executat amb el suport del departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Se n’han fet ressò a La Marea.