El documental del projecte TitulArts, a la Mostra de Cinema Kurd de Barcelona

david ciemen

El CIEMEN participa enguany a la sisena edició de la Mostra de Cinema Kurd de Barcelona, organitzada per la Plataforma Azadî, IVARDIA Produccions i Azadî Jin. El 12 de desembre, de 17:00 a 19:00 hores, es podrà veure al Cinema Zumzeig una pel·lícula documental kurda enregistrada en el marc del projecte TitulArts.

Aquesta iniciativa, impulsada conjuntament pel CIEMEN i Creart i executada en aliança amb l’entitat kurda de cinema participatiu OSAD i l’Associació d’Investigació i Seguiment de la Migració a Mesopotàmia (Goç-Der), s’està desenvolupant a la ciutat d’Amed (Diyarbakir), al territori kurd de Turquia.

La pel·lícula documental, Jinên mala me (Dones de casa nostra), permetrà al públic acompanyar el viatge d’asil i refugi de les dones del nord de Síria, víctimes de la guerra i de la violència, en la seva recerca d’un futur millor. El guió ha estat coproduït per un grup de deu refugiades, kurdes i àrabs, participants d’un taller de guió realitzat en el marc del projecte TitulArts. Ara, el film pretén esdevenir una eina per treballar i visibilitzar les experiències d’aquest grup de dones, exiliades a Amed.

Abans de la pel·lícula, es podran veure també dos curtmetratges creats per jovent kurd refugiat a Amed i realitzats en el marc del projecte Càmeres i Drets, impulsat pel CIEMEN en paral·lel a TitulArts. Les peces, Nudem i Off Road, són el resultat de gairebé un any de treball, en el qual s’ha proporcionat al grup de participants formació tant en tècniques de cinema i producció audiovisual com en drets humans, especialment vinculats a l’asil.

A la presentació participaran Omer Fidan, coordinador a terreny del projecte TitulArts; Laura Chimini, responsable dels projectes de cooperació del CIEMEN, i Enric Miravitlles Pous, responsable dels projectes de cooperació de Creart. També hi haurà la connexió telemàtica amb Nudem Mihemed, participant en el projecte Càmeres i Drets i protagonista del curtmetratge Nudem.

La Mostra de Cinema Kurd de Barcelona, organitzada cada tardor per la Plataforma Azadî, IVARDIA Produccions i Azadî Jin, compta amb el suport de la Comuna de Cinema de Rojava, el London Kurdish Film Festival i el CIEMEN. La participació a la Mostra dels projectes TitulArts i Càmeres i Drets s’inscriu en una de les jornades que la Mostra dedica enguany a la temàtica de la lluita a les muntanyes, bressol de la revolució.

El projecte de cooperació TitulArts té com a objectiu contribuir, a través de les arts, a l’exercici dels drets culturals, socials, sexuals i reproductius de les dones i els infants d’origen kurd i àrab en situació de refugi a Síria. A més del treball realitzat amb dones refugiades, que es podrà veure i conèixer a la Mostra, TitulArts ha proporcionat formacions artístiques i acompanyament psicosocial a 120 infants, i formació sobre drets sexuals i reproductius i violències masclistes a gairebé un centenar de dones refugiades.