Catalunya, terrra d’acollida

david ciemen

“Quan vam ser refugiats, foren molts els països que van obrir els braços a milers de compatriotes. En justa correspondència, ens pertoca ser avui país d’acollida. Però no només perquè tenim memòria històrica, que també, sinó com un acte de responsabilitat global i de compromís amb el dret internacional. I la millor garantia per poder acollir amb dignitat és dotar-nos de l’instrument que ens permetrà donar l’estatut de refugiat a qui ho necessita: un estat.” Amb aquestes paraules clou l’article que el president del CIEMEN, David Minoves, publica aquest dijous a El Punt Avui.

És una reflexió que anima a la participació en la gran manifestació a favor de l’acollida de persones refugiades que té lloc a Barcelona aquest 18 de febrer, a les quatre de la tarda. El CIEMEN n’és una de les desenes d’entitats convocants. El manifest de la marxa, entre d’altres qüestions, fa aquesta crida:

[…] davant la inacció de l’Estat espanyol, fem una CRIDA A LES INSTITUCIONS CATALANES A:

  1. Actuar definitivament davant d’aquesta situació tal com reclama la ciutadania perquè Catalunya sigui terra d’acollida.
  2. Garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades a Catalunya i comprometre’s a aplicar mesures contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBIfòbia i la violència masclista.
  3. Defensar el dret a la lliure circulació de les persones, tal com queda recollit a l’article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans.
  4. Treballar per eradicar les causes d’injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humans en origen que són l’arrel dels moviments forçats o no desitjats de població. I en aquest sentit, fomentar la cultura de pau. Demanem que s’assumeixin compromisos immediats.

I ANIMEM LA CIUTADANIA a organitzar-se, mobilitzar-se i fer sentir la seva veu per tal d’aconseguir una conscienciació col·lectiva que afavoreixi el canvi d’actitud de les institucions en relació amb l’anomenada “crisi migratòria” que actualment viu la Mediterrània.