Les interseccions entre drets col·lectius i drets de les dones, a l’Escola d’Estiu 2018

david ciemen

Les interseccions entre els drets col·lectius —sobretot, però no només, dels pobles— i els drets de les dones centren la tercera edició de l’Escola d’Estiu 2018 del CIEMEN, que acaba d’obrir el seu període d’inscripcions. Amb una perspectiva alhora històrica i de present, crítica i heterodoxa, i en clau de diversitat, l’Escola analitzarà durant dues setmanes (del 2 al 14 de juliol) els atacs que, en el context del món modern i contemporani, han patit moltes col·lectivitats, que no veuen plenament reconeguts els seus drets i que s’enfronten a intents d’imposició de models uniformitzadors.

El programa de l’Escola d’Estiu aposta, com cada any, per combinar ponències d’acadèmics —d’un bon nombre d’universitats dels Països Catalans— i d’activistes amb taules rodones, visites in situ i tallers participatius. Les sessions abordaran temàtiques tan diverses, i alhora tan interconnectades, com els drets dels pobles i els drets lingüístics, les resistències indígenes, la resposta feminista a l’ordre patriarcal, les alternatives socioeconòmiques al capitalisme o la construcció de nous paradigmes polítics i socials a partir de l’experiència d’autogovern i autodeterminació dels pobles.

L’Escola s’adreça a totes les persones interessades a aprofundir en el coneixement dels drets col·lectius, dels drets de les dones, els feminismes i la diversitat, i de les interrelacions entre ells. Els seus continguts, però, s’orienten sobretot a estudiants universitaris i a persones que treballen en el tercer sector. També forneix d’eines útils a professionals d’àmbits com el periodisme o l’ensenyament. És, a més, una activitat reconeguda oficialment pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

El preu del curs és de 200 euros per al públic general, i de 180 euros per a socis i sòcies del CIEMEN, estudiants i menors de 25 anys. Les persones que s’hi inscriguin abans del 31 de maig tindran un 10% de descompte.

L’Escola compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Mercès a això, el CIEMEN ofereix sis beques de viatge, estada i formació a persones provinents de pobles i nacions sense estat d’Europa i la Mediterrània.

La de 2018 serà la tercera edició de l’Escola d’Estiu, que en la seva edició inaugural el 2016 va abordar una temàtica similar a la d’enguany i que, el 2017, va analitzar la gestió de la diversitat lingüística a Catalunya.