Bilbao ha acollit la tercera trobada de fundacions de pobles de l’Estat espanyol

david ciemen

Els passats dies 25 i 26 de maig s’ha celebrat a Bilbao (País Basc) la tercera reunió plenària del fòrum de fundacions dels pobles de l’Estat espanyol. Un espai que va ser creat el desembre de 2016 per conformar un lloc de trobada, debat, anàlisi, reflexió comuna i coordinació d’iniciatives entre les diverses fundacions i associacions similars —entre les quals el CIEMEN, que en va organitzar les dues primeres reunions— d’orientació sobiranista d’esquerres. En aquesta ocasió hi han participat agents de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses, el País Basc i Galícia. N’han excusat la presència els representants d’Andalusia i de les Illes Canàries.

En aquesta tercera trobada s’ha ratificat la necessitat de compartir visions i experiències i s’ha assumit el compromís d’intensificar el treball en comú, tant pel que respecta a l’anàlisi i perspectives estratègiques com de relació amb altres agents i acció pública. En aquest sentit, a banda d’estudiar la celebració d’una nova reunió del fòrum a finals d’aquest 2018 a Mallorca, s’ha donat especial importància a la crítica del règim del 78 en el 40è aniversari de l’actual Constitució Espanyola i, especialment, a l’exigència cap al futur de canvis profunds que garanteixin el dret de decidir dels pobles. S’ha acordat, així mateix, la consecució d’un secretariat tècnic de treball permanent del fòrum.

Les fundacions participants en el fòrum han coincidit en la preocupació per la involució autoritària i desdemocratitzadora que s’està vivint a l’Estat espanyol i han assenyalat que aquest diagnòstic revaloritza la referencialitat del sobiranisme transformador davant altres projectes incapaços de fer front a aquesta regressió, alguns d’ells malauradament cada cop més propers a les tesis del vell nacionalisme espanyol negador de la diversitat i uniformitzador.