El CIEMEN i altres entitats exigeixen al Congrés dels Diputats que l’Estat garanteixi la diversitat lingüística

david ciemen

El CIEMEN, juntament amb diverses entitats que treballen en favor del català, l’aragonès, l’eusquera i el gallec, s’han reunit aquest dimarts al Congrés amb els grups parlamentaris –excepte Cs i Vox- per “exigir” a l’estat espanyol que garanteixi “la diversitat i la igualtat lingüística” arreu del territori.

Els impulsors de la iniciativa també han entregat el manifest “Igualtat lingüística: llibertat, pluralitat i democràcia”, elaborat per totes les entitats l’octubre de l’any passat, amb l’objectiu d’aconseguir que les considerades llengües “regionals o minoritàries” no siguin “ni més ni menys” que el castellà. D’altra banda, reclamen a l’estat que atengui les recomanacions del Consell d’Europa sobre els incompliments de la Carta de Llengües Regionals i li recorden que té fins l’1 d’agost per anunciar quines mesures adoptarà. El manifest el signen el CIEMEN, la Plataforma per la Llengua, Omnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Kontseilua, A Mesa pola Normalización Lingüística, Nogará i Iniciativa pol Asturianu.

En el transcurs de la trobada amb els grups parlamentaris, el president del CIEMEN, David Minoves, ha expressat que “el reconeixement i la defensa de la diversitat cultural i lingüística és un exemple de qualitat democràtica i de respecte al pluralisme” i que “malgrat que fa més de 24 anys es va aprovar la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, l’Estat espanyol no ha fet cap passa efectiva en la direcció de reconèixer el plurilingüisme i garantir amb normalitat l’us de les diverses llengües que han patit minorització”. Minoves també ha manifestat “demanem als partits que facin passos efectius en la direcció de les recomanacions que s’han presentat perquè no fer-ho seria una temeritat donada l’ofensiva d’odi a la diversitat que patim en diversos fronts, i en especial d’odi a les llengües diferents a l’espanyol. Un odi que existeix, que s’alimenta des de l’extrema dreta, i que si es banalitza hi ha el perill que aquest prejudici es normalitzi davant l’opinió pública i en faciliti la seva acceptació acrítica per part de bona part de la població, davant la inacció de les institucions públiques”

D’altra banda, durant l’acte les entitats han recordat que el passat mes de desembre el Consell d’Europa va reclamar a Espanya que fomentés i protegís el català i la resta de llengües cooficials. L’informe del comitè d’experts sobre llengües va alertar que l’estat espanyol incomplia els acords i compromisos per protegir-les. En aquest sentit, han recordat que l’organisme europeu ha donat a Espanya de termini fins a l’1 d’agost d’aquest any per anunciar quines mesures emprendrà per atendre les seves recomanacions.