Cal reconèixer a Catalunya els pobles minoritzats en clau de justícia global

david ciemen

Catalunya ha de fixar-se com a prioritat el reconeixement dels pobles minoritzats perquè és una qüestió de justícia global, alhora que n’ha de fer un element del seu procés de construcció nacional. Així ho conclouen Mariona Lladonosa i Özgür Güneş Öztürk en la recerca que han dut a terme les dues investigadores i professores de la Universitat de Lleida, impulsada pel CIEMEN en el marc del seu projecte d’Educació per la Justícia Global Som Part.

Aquesta recerca ha donat com a fruit el dossier “Pobles minoritzats, drets col·lectius i justícia global a Catalunya”, publicat com a sisè volum de la Col·lecció Drets Col·lectius que es pot trobar sencera a Nationalia.

El treball de camp per a fer el dossier ha dut Öztürk i Lladonosa a entrevistar 23 persones: 14 com a membres de col·lectius minoritzats —amazic, armeni, caixmiri, fulani, gitano, sikh i soninke— i 9 més com a agents de l’àmbit polític i administratiu de Catalunya i del món associatiu.

El dossier centra la seva atenció en els col·lectius residents a Catalunya i que pertanyen a pobles que o bé estan minoritzats als seus països d’origen —com ara l’amazic al Marroc— o bé tenen oberts fronts en relació amb la negació d’algun dels seus drets col·lectius —com és el cas del poble armeni.

Podeu trobar més informacions sobre el dossier a la notícia publicada a Nationalia.

Segons estimacions del CIEMEN, a Catalunya hi ha entre 150.000 i 250.000 persones pertanyents a col·lectius de pobles minoritzats als seus països d’origen. El més nombrós és l’amazic (entre 100.000 i 200.000 persones a Catalunya, depenent de les fonts), seguit pel sikh, el soninke, el fulani, el quítxua, el diola, l’armeni o el caixmiri, amb poblacions menors d’origen kurd, palestí o sindhi. A banda , cal esmentar la presència del poble gitano a Catalunya (entre 80.00 i 90.000 persones), present al país des de fa segles.

El dossier ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcerlona.

El projecte Som Part

La recerca forma part de Som Part, el projecte d’Educació per a la Justícia Global executat pel CIEMEN des de 2015, que centra la seva atenció en els pobles minoritzats.

En el marc d’aquest projecte s’han publicat uns altres cinc dossiers que, amb Pobles minoritzats, drets col·lectius i justícia global a Catalunya”, formen la Col·lecció Drets Col·lectius. A banda, Som Part també incorpora una oferta formativa centrada en els drets dels pobles i de les dones a través de l’Escola d’Estiu del CIEMEN i de diversos seminaris universitaris.

Som Part concedeix una atenció especial al poble amazic. Entre les activitats més destacades del CIEMEN amb aquesta col·lectiu hi ha la publicació del mètode d’aprenentatge de la llengua amaziga Tc wawjdm, que es pot descarregar des del web del CIEMEN.