El CIEMEN denuncia la inhabilitació del MHP Quim Torra i insta a l’Estat a retornar a les vies polítiques per resoldre el conflicte polític

david ciemen

El Centre Internacional Escarré per les Minores Ètniques i Nacionals manifesta la seva oposició a la decisió presa pel Tribunal Suprem espanyol sobre la inhabilitació del President Torra. El Parlament de Catalunya és l’únic organisme que pot, legítimament, investir i destituir al President de la Generalitat. Per aquesta raó, la resolució judicial s’ha d’entendre en el marc d’una onada repressiva dirigida pels poders fàctics de l’Estat amb l’objectiu de perseguir la dissidència política i atacar Catalunya com a poble.

Volem cridar també l’atenció de la comunitat internacional per la gravetat i la intensitat de l’agenda repressiva de l’Estat contra el poble català. Cal instar tots els actors a treballar per a una solució del conflicte polític que passi per una via dialogada i democràtica. La judicialització i persecució dirigida cap al moviment independentista ha de donar pas a una amnistia, que reverteixi els abusos i torni la qüestió al camp de la política. Per aquesta raó, des del CIEMEN ens unim a d’altres iniciatives que sintonitzen amb aquesta declaració i fem una crida a la solidaritat internacional en el sentit de donar suport a aquesta demanda d’amnistia.

Cal fer esment, també, de la desproporció de la pena d’inhabilitació al President Torra. La llibertat d’expressió i el principi democràtic no poden quedar supeditades a la suposada neutralitat de l’espai públic o a la regulació d’una Junta Electoral. De fet, el contingut de la pancarta exhibida al Palau de la Generalitat recull el contingut la petició del Grup de Treball sobre detencions arbitràries del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

En conclusió, la única alternativa a l’agressió a les institucions d’autogovern i a la judicialització constant és el diàleg, la negociació i les vies democràtiques que el poble de Catalunya sempre ha promogut de manera majoritària, i el respecte a la voluntat política dels catalans i catalanes mitjançant l’exercici del dret a l’autodeterminació.