Biblioteques de Barcelona, de la mà del CIEMEN i la CAC, dedica un cicle temàtic al poble amazic

david ciemen

El poble amazic és el protagonista d’un cicle temàtic que Biblioteques de Barcelona ofereix a nou equipaments bibliotecaris de la capital catalana durant el novembre de 2021. El programa està coordinat pel CIEMEN i la Casa Amaziga de Catalunya (CAC) i inclou nou sessions temàtiques sobre cultura, història, llengua i actualitat del poble amazic, així com un taller infantil.

La cultura amaziga és l’originària del nord d’Àfrica i la comparteixen prop de 30 milions de persones. S’estén de les comunitats tuaregs del Sàhara fins a Catalunya —on viuen un bon nombre de persones d’aquest origen—, passant per les costes i muntanyes del Marroc i Algèria. El cicle “El poble amazic, una cultura que ressorgeix” proposa xerrades, tallers i actuacions per conèixer aquest poble combatiu i orgullós de la seva identitat.

També s’ha editat una guia de lectura amb recomanacions de llibres, documentals, música i enllaços sobre la mateixa temàtica.

El cicle és una activitat més del projecte Som Part, d’Educació per la Justícia Global, que el CIEMEN executa des de 2015. El cicle compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona.

L’accés a les sessions és lliure fins a exhaurir places i totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.

Aquest és el programa complet:

El poble amazic. Una cultura essencial de la Mediterrània
Dimecres 3 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu. A càrrec d’Aziz Baha, educador social i activista pels drets del poble amazic.
La Mediterrània no seria la mateixa sense el poble amazic. La seva llengua i cultura n’impregnen les riberes nord i sud des de fa mil·lennis i continuen ben vives al nord d’Àfrica i a molts indrets de la diàspora, incloent-hi Catalunya, on viuen desenes de milers d’amazics.

► El mateix dia a les 17.30 h, i a la mateixa biblioteca, Taller infantil de descoberta: fes el teu camell. A càrrec de M’hamed Abdelouahed, president de la Casa Amaziga de Catalunya.

Annual 1921-Alger 2001: l’esperit rebel del Rif i la Cabília
Dimarts 9 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Vila de Gràcia. A càrrec de Kaissa Ould Braham, periodista cabilenca, i Nouraddin Azaguar, activista rifeny.
Enguany es commemoren cent anys de la derrota de les tropes espanyoles a la batalla d’Annual contra els rebels rifenys i vint de la Primavera Negra, a la Cabília. Dos esdeveniments que han marcat la història contemporània del Marroc i Algèria i que ressonen encara avui en les protestes populars als dos territoris. La resistència del poble amazic és el fil que uneix les dues efemèrides.

Docufòrum. El jovent catalanoamazic: trajectòries i reptes 
Dimecres 10 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot – Josep Benet. A càrrec de M’hamed Abdelouahed, president de la Casa Amaziga de Catalunya; Norma Nebot, realitzadora del documental Amazics, una diàspora forçada, i els joves catalanoamazics Sara Berdahem i Yassine Oussidi. 
Parlar de joves amazics nascuts o crescuts a Catalunya és parlar d’un perfil divers i plural. Projectarem el documental Amazics: una diàspora forçada per entendre les condicions de la seva terra d’origen, les trajectòries familiars i els motius de les migracions, i n’abordarem els reptes conversant amb persones joves de la comunitat.

Tatuatges i henna: cultura popular amaziga a flor de pell 
Dimarts 16 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz. A càrrec de Lalla Ghizlan Baryala, tallerista d’art amazic.
L’art de fer tatuatges permanents i dibuixos amb henna és una de les manifestacions més visuals de la cultura popular amaziga. Explicarem la història i el significat d’aquests dibuixos ancestrals, encara vius avui dia, i n’aprendrem a elaborar alguns dissenys

Una oralitat que ens vincula: la poesia catalanoamaziga
Dimecres 17 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda. A càrrec d’Asmaa Aouattah, escriptora.
La llengua amaziga vehicula una tradició vastíssima de poesia oral que ha arribat fins als nostres dies i fins a les nostres terres. La descobrirem amb la poeta catalanoamaziga Asmaa Aouattah, que ens parlarà de la tradició literària oral al Rif i de què implica, en termes poètics, fer un viatge a l’altra ribera. L’activitat clourà amb la recitació d’alguns poemes.

Xacals i eriçons: els valors de la cultura amaziga a través dels contes
Divendres 19 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell. A càrrec d’Abdellah Ihmadi, professor de llengua i cultura amazigues. 
Els animals tenen un protagonisme particular en el gran repertori de contes i llegendes que atresora la cultura amaziga. Descobrirem alguns d’aquests relats —que apel·len adults i infants— i els valors que vehiculen, que ens menen fins al més essencial de la visió amaziga del món.

Música amaziga: simfonia de sons i significats
Dilluns 22 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec d’Ifsan, grup musical catalanoamazic.
Hereu d’una tradició mil·lenària, el grup Ifsan combina ritmes i harmonies de la música amaziga amb missatges sobre la pau, la igualtat, les migracions i la solidaritat. En aquest concert comentat gaudirem dels sons de la música amaziga i entendrem què ens expliquen les seves lletres i instruments.

Un viatge per la Tamazga, el país del poble amazic
Dimecres 24 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster. A càrrec d’Aziz Baha, educador social i activista pels drets del poble amazic, i Verónica Esteban, bibliotecària.
Des de la mar Mediterrània fins a les muntanyes de l’Atles i els oasis més remots del Sàhara, el poble amazic habita una geografia fascinant: la Tamazga, terra de viatgers i viatjada. Us convidem a sorprendre-us amb paisatges entre la llegenda, l’exuberància, la irrealitat i la desolació, amarats d’una cultura mil·lenària que hi continua bategant.

“Amb la nostra llibertat no s’hi juga”: una conversa amb Laila Karrouch
Dilluns 29 de novembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. A càrrec de Laila Karrouch, escriptora.
En les seves obres, Laila Karrouch explora la identitat, la migració, les etiquetes socials, els drets de les dones o la religió. Amb motiu de la publicació del seu darrer llibre, Que Al·là em perdoni, conversarem amb aquesta escriptora catalanoamaziga, en l’obra de la qual hi ha una qüestió sempre subjacent: la lluita per la llibertat.