Dos curtmetratges kurds amb participació del CIEMEN, al Festival de la Mediterrània i el Llevant 2021

david ciemen

El cinema associatiu CineBaix projecta aquest dissabte 13 de novembre a la tarda a Sant Feliu de Llobregat dos curtmetratges kurds que han estat enregistrats en el marc de Càmeres i Drets, un projecte de Cooperació que el CIEMEN executa actualment a la ciutat d’Amed (Diyarbakir), al territori kurd de Turquia.

El visionat dels dos curts, Nudem i Off Road, s’inscriu en una tarda temàtica que CineBaix dedica al poble kurd. Començarà amb la projecció del film Bîr, que explica la lluita de diverses famílies kurdes per a trobar les restes de diverses persones desaparegudes a mans de forces paramilitars turques, i continuarà amb tres curtmetratges filmats per l’associació cinematogràfica kurda OSAD, amb qui el CIEMEN està executant el projecte Càmeres i Drets. Després es projectaran Nudem i Off Road, i la tarda es clourà amb un cinefòrum amb la participació de membres del CIEMEN i de CineBaix, així com, des d’Amed i de forma telemàtica, del formador i guionista d’OSAD Metin Ewr Bulut i de Nudem Mihemed, la protagonista del curt que duu el seu nom.

La projecció de Bîr començarà a les 18:30; cap a les 19:40 es projectaran tres curtmetratges d’OSAD; al voltant de les 20:30 hores serà el torn de Nudem i Off Road, i per acabar, el cinefòrum es desenvoluparà aproximadament fins a les 21:30.

L’activitat forma part de l’edició 2021 del Festival de la Mediterrània i el Llevant, que CineBaix organitza cada tardor.

El projecte de cooperació Càmeres i Drets té com a objectiu contribuir a l’exercici dels drets culturals, econòmics i legals de jovent kurd refugiat a Amed. El cinema esdevé una eina per treballar i visibilitzar experiències d’un grup de 30 joves procedents de Rojava i en situació d’exili a Turquia. L’aprenentatge cinematogràfic es complementa, a més, amb una formació sobre el dret d’asil, tant en el marc turc com en l’internacional.