Les entitats de l’ELEN retornen a l’Assemblea General després de dos anys de parèntesi obligat

david ciemen

El CIEMEN ha pres part en els debats i votacions que s’han desenvolupat en l’assemblea general de 2021 de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN), la primera presencial després de l’inici de la pandèmia de la covid-19. L’assemblea s’ha celebrat a Santiago de Compostel·la els dies 12 i 13 de novembre, hostatjada per A Mesa pola Normalización Lingüística, organització que promou els drets lingüístics dels parlants de gallec.

L’assemblea ha aprovat una resolució, proposada per A Mesa, en què es demana la derogació del Decret de Plurilingüisme de Galícia de 2010 i l’extensió del gallec com a llengua vehicular en tots els nivells de l’educació, així com es defensa la igualtat per al gallec, el basc i el català en la nova llei audiovisual espanyola.

L’ELEN ha aprovat unes altres tres resolucions: una, ha fet una crida perquè les autoritats britàniques elaborin una Llei de la llengua irlandesa per a Irlanda del Nord; una altra ha reclamat als estats balcànics que prenguin mesures per a la protecció i revitalització de la llengua aromanesa, i la tercera ha demanat a la UNESCO que tingui en compte les llengües minoritzades europees en els actes de la Dècada Internacional de les Llengües Indígenes 2022-2023,

Nova presidenta i nous membres

L’acadèmica gal·lesa Elin Haf Jones ha estat elegida nova presidenta d’aquesta xarxa europea, en substitució del valencià Ferran Suay. Jones és una de les figures històriques de la Xarxa Mercator per la Diversitat Lingüística.

L’assemblea ha donat la benvinguda a unes noves quatre organitzacions: la Nord Universitet, que treballa en la documentació i manteniment de dues llengües samis (el sami de Lule i el sami meridional); Comhairle na Gaelscolaíochta (CnaG), ens representant del món de l’ensenyament en irlandès a Irlanda del Nord; Karjalazet Nuoret Suomes, entitat de suport juvenil a la llengua i la cultura carelianes a Finlàndia, i Kenstroll Breizh, col·lectiu en defensa dels drets del poble bretó.

L’ELEN agrupa una seixantena d’organitzacions de 45 comunitats lingüístiques del continent. Fundada el 2011, el seu objectiu és defensar i promoure els drets dels parlants de les llengües minoritzades d’Europa.