ⵜⵛ ⵡⴰⵡⵊⴹⵎ ! (tc wawjḍm!) significa “Menja lletsó!”.

A la serralada de l’Atlas , la creença popular afirma que aquelles persones que ingereixen aquesta planta aprenen a parlar amazic.

La frase feta dóna nom al mètode d’aprenentatge de llengua amaziga impulsat per la Casa Amaziga de Catalunya i el CIEMEN.

· · ·

El mètode ⵜⵛ ⵡⴰⵡⵊⴹⵎ ! cobreix una mancança pedagògica que patien, fins ara, les aules de llengua amaziga al país, que al curs 2018-2019 comptaven amb vuit grups i 114 alumnes inscrits als municipis de Montcada i Reixac, Manresa i Sabadell.

El contingut ha estat elaborat per un equip coordinat per Carles Múrcia, professor de la Universitat de Barcelona, doctor en Filologia Clàssica i coautor, amb Salem Zenia, del Diccionari català-amazic / amazic-català, i Aziz Baha, Abdellah Ihmadi i Mohamed Kaddoumi, professors de les classes de llengua i cultura amaziga de l’ensenyament públic català.

La dissenyadora Mireia Luna, de l’estudi de disseny Natural, ha estat l’encarregada de donar forma a les unitats.

El mètode ⵜⵛ ⵡⴰⵡⵊⴹⵎ ! està íntegrament escrit en llengua amaziga, en la variant estàndard del diasistema septentrional, al qual pertanyen els diferents dialectes parlats pel col·lectiu amazic de Catalunya. Cada unitat es destina a un tema específic i inclou un diàleg, preguntes de comprensió, nocions gramaticals concises, exercicis i una activitat complementària, amb suports visuals i sonors.

Les unitats es presenten acompanyades d’una guia didàctica en català i en francès —que també es podrà descarregar lliurement, com les unitats— orientada als formadors però també a aquelles persones que vulguin emprar les unitats com a mètode d’autoaprenentatge: la guia incorpora explicacions, aclariments i remissions al compendi gramatical amazic disponible al web Amazic.cat, així com les solucions dels exercicis de les unitats.

Calendarització

Unitats 01 a la 14: publicades entre 2019 i 2021.
Unitats 15 a la 18: previsió de publicació per a novembre-desembre de 2021.
Unitats 19 a la 24: elaboració i publicació previstes per al primer trimestre de 2022.

DESCÀRREGA DE LES UNITATS I DE LA GUIA DIDÀCTICA